Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Corona Virüsünün Hücrelere Girişini Engelleyen Burun Spreyi Geliştirildi

Çökme
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

  • Corona Virüsünün Hücrelere Girişini Engelleyen Burun Spreyi Geliştirildi

    Click image for larger version  Name:	_111485775_gettyimages-889446600.jpg Views:	0 Size:	27.4 KB ID:	187068

    Dünyamız bir pandemi sürecinden geçiyor, olumsuz anlamda en fazla etkilenen canlılardan olan biz insanlar da bu olumsuz durumu çok farklı biçimlerde yaşayabiliyoruz. Bu pandemi sürecinde özellikle koku hobisiyle ilgilenen bizler için yaygın hastalık belirtisi olarak kendini gösterebilen koku kaybı büyük endişe yaratmışken bu koku kaybının kalıcı hasarlar bırakabileceği, eski koku alma beceresine yüzde yüz oranında geri dönememe ihtimali olduğu yönündeki araştırmalar şok etkisi yarattı. Ben de bu yüzden tam tersine iyimser havayı artırmak amaçlı neredeyse bütün tv kanalları ve haber sitelerinde yer alan bu yeni haberleri sizlerle paylaşmak istedim...

    Haberlerin detayları:


    I.

    "Corona virüsünün hücrelere girişini engelleyen burun spreyi geliştirildi

    ABD’deki Columbia Üniversitesi’nde geliştirilen bir sprey corona virüsünün burunda ve akciğerde girişini engelliyor.

    Uygun fiyatlı ve soğuk ortamda saklanması gerekmeyen burun spreyi gelincikler üzerinde denendi ve corona virüsünün emilimini engelleyerek koruma sağladı.

    Click image for larger version  Name:	gelincik_unsplash.jpg Views:	0 Size:	47.7 KB ID:	187069

    Sprey insanlarda işe yaraması halinde salgınla mücadelede yepyeni bir yol sağlayabilir. Buruna günlük olarak sıkılması halinde aşı gibi işlev görebilir.

    Aylardır devam eden çalışma Columbia Üniversitesi, ABD’deki Cornell Üniversitesi, Hollanda’daki Erasmus Tıp Merkezi işbirliğiyle yapıldı.

    Ekibin insanlı klinik deneylere devam edebilmesi için ek fona ihtiyacı var.

    Araştırmanın yazarlarından mikrobiyolojist Dr. Anne Moscona patent başvurusunda bulunduklarını ve Columbia Üniversitesi olarak hükümetle ya da ilaç şirketleriyle temasa geçeceklerini belirtti.

    Doğrudan virüse saldırıyor

    Sprey doğrudan virüse saldırıyor. İçerdiği özel lipopeptit virüsün solunum yolu ya da akciğer hücrelerine tutunmak için kullandığı sivri uçlu proteinlerdeki amino asit dizisiyle tamamen uyumlu.

    Bir virüs kendi RNA’sını hücreye enjekte etmeden önce hücre duvarına kaynaşmak için sivri uçlu proteinlerinin bir fermuar gibi açılması gerekiyor. Proteinler bu açılma sürecini tamamlarken sprey içindeki lipopeptit devreye girerek sivri uçlardaki amino asit zincirlerinden birine tutunuyor ve virüsün bağlanmasını engelliyor.

    Araştımanın yazarlarından Matteo Porotto “Bir fermuar çekmek gibi ancak iki ucun birleşmesini önlemek için araya bir başka fermuar daha koyuyorsunuz” benzetmesiyle spreyin nasıl çalıştığını anlattı.

    Çalışma için altı gelinciğe sprey uygulanarak ikili gruplar halinde kafeslere yerleştirildi. Her bir kafese placebo verilen iki gelincik ve bir-iki gün öncesinde corona virüsü bulaştırılan bir gelincik daha kondu.

    Gelincikler de insanlar gibi burun yoluyla virüs kapabildiği için grip, SARS ve diğer solunum yolu hastlalıkları üzerine çalışan bilim insanları tarafından kullanılıyor.

    Birlikte 24 saat geçirdikten sonra sprey uygulanan gelinciklerin hiçbirine virüs bulaşmazken placeo grubundakilerin hepsine bulaştı.

    Araştırmanın yazarları virüs replikasyonun (çoğalması) tamamen engellendiğini belirtti.

    ‘Virüslü biriyle yatıp güvende olabilirsiniz’

    Koruyucu spreyin burun ve akciğerlerdeki hücerelere tutunması 24 saat kadar sürüyor.

    Dr. Moscona “İnsanlarda da bu kadar başarılı olursa virüslü biriyle aynı yatağı paylaşıp ya da corona taşıyan çocuklarınızla birlikte vakit geçirip yine de güvende olabilirsiniz” dedi.

    Sprey en sık görülen dört corona virüsü mutasyonu üzerinde de başarıyla denendi.

    Bugüne kadar başka laboratuvarlarda da corona virüsünün hücreler girşini engelleyen antikorlar ve mini proteinler geliştirildi. Ancak söz konusu ürünler kimyasal olarak çok daha karmaşık ve soğukta saklanması gerekiyor.

    Lipopeptit içeren spreyler ise kuru bir tozdan hazırlandığı ve soğuk zincire ihtiyaç duymadığı için dünyanın ücra köşelerine kolaylıkla gönderilebilir. Bir doktor veya eczacı bu tozu su ve şekerle karıştırarak kolayca sprey elde edebilir.

    Bugünlerde gündeme oturan bu yeni haber ise ülkemiz Türkiye'den:


    II.

    Türk bilim insanlarından corona virüse karşı burun spreyi

    Bilkent Üniversitesi, Ankara ve Hacettepe Üniversiteleri ile işbirliğinde corona virüsün hücreye girişini engelleyecek burun spreyi geliştirildi. Hayvan deneyleri başarıyla sonuçlanan burun spreyi, şimdi gönüllüler üzerinde uygulanacak. Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker, spreyin salgını yavaşlatacağına inandığını söyledi.

    Ankara, Bilkent, Hacettepe üniversitelerinden bilim insanlarının ortak çalışması sonucunda corona virüsünün hücreye girişini engellemeyi amaçlayan sprey geliştirildi.

    Farklı biyolojik türlerden elde edilen DNA moleküllerinin, genetik mühendislik teknolojisiyle kesilmesi ve elde edilen farklı DNA parçalarının birleştirilmesi işlemlerini kapsayan rekombinant yöntemi sayesinde bir protein elde edildi. Burun boşluğuna sıkılan bu protein molekülü, virüsün hücreye girişine engel olacak.

    Üretim ve tasarımı Bilkent Üniversitesi'nde, hayvan deneyleri Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakülkesi'nde yapıldığı, histolojik olarak hücrede meydana getirdiği değişikliklerle farklı organlar üzerindeki viral çoğalmaların Hacettepe Üniversitesi'nde incelendiği ilacın klinik öncesi test çalışmalarında olumlu sonuçlar alındı.

    İlacın, insanlar üzerinde denenmesini sağlayacak faz çalışması için başvurunun önümüzdeki günlerde yapılması planlanıyor.

    'VİRÜS PARÇALANIYOR'

    Geliştirilen spreyle ilgili bilgi veren UNAM Öğretim üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker, şu anda preklinik çalışmaları tamamladıklarını belirterek, rekombinant protein ile son 3 senedir influenza, kırım kongo kanamalı ateşi için çalışmalar yaptıklarını ve pandeminin başlamasıyla bunu hızlıca corona virüsle savaşta aktif bir ilaca dönebilmesi için çalışmalara başladıklarını anlattı.

    Proteinin üretimini ve tasarımını genetik mühendisliğiyle yaptıklarını söyleyen Şeker, daha sonra virüsün üzerinde gerçekten bağlama potansiyeline sahip mi bunu anlamak için karakteri ettiklerini kaydetti.

    Öncelikle virüsün üzerindeki 'diken proteini' adı verilen 'spike proteini' ürettiklerini belirten Şeker, "Bu spike protein çok fazla şeker grubu içeriyor. Bizim şekerlere bağlanan lektin proteinimizde virüsün o kısımlarına bağlanıyor. Bağlanması şu anlama geliyor; normalde virüs hücrenin içerisine girerken reseptöre bağlanan kısım adı verilen koronavirüsü diğer virüslerden ayrıştıran esas nokta var. Bizim amacımız reseptöre bağlanmasını engellemek. Bizim proteinimiz bağlanıyor ve virüs reseptöre bağlanamaz hale geliyor. Reseptöre bağlanamayınca çoğalamıyor çoğalamayınca virüs parçalanıyor" dedi.

    'KORUYUCU ETKİLİ FONKSİYONA SAHİP'

    UNAM Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker, virüsün hücrenin içerisine girip çoğalamayınca bir süre sonra vücut tarafından yok edildiğini, ürettikleri proteinin de hücreye girişini engelleyen koruyucu etkili bir fonksiyona sahip olduğunu bildirdi.

    Doç. Dr. Şeker, "Hayvanlara burundan verildi ve burundan verildikten sonra görüldü ki ilacı alan hayvanlarda almayanlara göre oldukça güzel bir koruyuculuk sağlanmış oldu. Bu çalışma şu anda tamamlanmış durumda ve faz sürecindeyiz. Şu anda faz başvurusu yapılmak üzere ve bununla ilgili işlemler yapılıyor. Bilimsel olarak raporlama kısmı da birkaç gün içerisinde tamamlamış olur" diye konuştu.

    'PANDEMİDEN ÇIKILMASINA DESTEK OLACAK'

    Bir deney tasarımının yapıldığını ve 200-300 gönüllü arandığını kaydeden Doç. Dr. Şeker, bu gönüllerin ya enfeksiyona maruz kalmış birbileriyle yaşayan insanlardan ya da sağlık çalışanlarından oluşması gerektiğini ifade etti.

    Doç. Dr. Şeker, "Gönüllülere burun spreyi olarak verilecek. Spreyi aldıktan sonra da virüs maruziyetine kalmaları durumunda PCR pozitif hale gelip gelmedikleri bakılacak. Bu sprey çok düşük dozlarda etkili. Hücre kültüründe ve hayvan deneylerini yaptığımızda çok düşük seviyelerde etkinlik gösterdi. Çok fazla kullanılmasına gerek kalmayacak; ama gün içerisinde iki kere burundan yapılacak. Bununla insanların maske takmasını bıraktıracak bir durum olmayacak. Ama virüs dolaşımını engelleyip pandemi sürecinden çıkılmasına destek olacağını düşündüğümüz bir süreç olacak" ifadelerini kullandı.

    'SALGINI YAVAŞLATACAK'

    Doç. Dr. Şeşker, Covid geçirmemiş ya da yüksek riski olan kullanmak isteyen herkesin kullanımına açık olacağını kaydederek, "Üretim maliyetleri oldukça düşük. Düzgün kullanılırsa ve faz çalışmalarında bizim gördüğümüz etkiler görülmeye başlarsa salgını yavaşlatacağına inanıyorum" dedi.

    Doç. Dr. Şeker, hızla üretilmesi için gerekli olan 'iyi üretim pratiğine' sahip ilaç firması ile görüşmelerde önemli aşamaya gelindiğini de kaydetti."
    Son Düzenleme Aryan; 04-12-20, 13:27. Tarafından yapıldı.

  • #2
    Boğaz ve burun mukozasını koruyan antiviraller vardı, salgın öncesinde de kışın kalabalık ortamlarda kullanıyordum. Böyle bir spreyin boğaza da uygulanması gerekir mi acaba, hava girişi malum...
    Ayrıca gözüme birşey sıçramasın diye başından beri gözlükle çıkıyordum dışarı, gerçekten de gözlüklüler daha az yakalanıyormuş.

    Yorum


    • #3
      Orjinal yazı sahibi: Rayiha View Post
      Boğaz ve burun mukozasını koruyan antiviraller vardı, salgın öncesinde de kışın kalabalık ortamlarda kullanıyordum. Böyle bir spreyin boğaza da uygulanması gerekir mi acaba, hava girişi malum...
      Ayrıca gözüme birşey sıçramasın diye başından beri gözlükle çıkıyordum dışarı, gerçekten de gözlüklüler daha az yakalanıyormuş.
      Bu pandemi döneminde çaresizlikten mi bilimsizlikten mi nedir ben de kafamda ilginç teoriler yaratabiliyorum. Hatta bir ara miyazma teorisine sarılır gibi olmuştum asdfgdf. Acaba parfümlerim mi beni koruyor diye, miyazma teorisi doğru olabilir mi diye kendime takıldığım oluyordu... O gözlük konusunu ben de düşünmüyor değilim, güneş-optik farketmez dışarı çıkarken kesin kullanıyorum.

      Ben yukarıdaki bu yeni haberleri görünce Covid-19'a yakalansak da en azından yaygın belirtilerden biri olan anozmiden kaçabilir miyiz, bu ihtimali düşürebilir miyiz diye düşünmüştüm; belki hafif geçirme ihtimali için faydalı olabilir ya da en azından plasebovari bir efekt ile kendimizi iyi hissedip moralimizi yüksek tutabiliriz, olmadı bu da olumlu.
      Son Düzenleme Aryan; 08-12-20, 19:56. Tarafından yapıldı.

      Yorum


      • Rayiha
        Rayiha Yorumladı
        Yorumu düzenleme
        Miyazma teorisine inanıyorum ki ben Şaka bir yana, aslında insanlar sezgisel olarak hastalıkların hava yoluyla bulaştığını farketmiş ve mikrobu bilmediklerinden bunu kötü kokan havaya bağlamış olabilirler diye düşünüyorum Aryan. Örneğin veba damlacık yoluyla da bulaşabiliyor, buna ortaçağın temizlikten nasibini almamış insan ve kentlerini ekleyince pek de yanlış bir teori değilmiş.

        Parfümler koronaya karşı korur mu bilemem ama koronaya bağlı akıl sağlığımı korudukları kesin... Ekran karşısında oturduğum saatleri daha çekilir kılıyor, sevdiğim parfümlerle daha güvende hissediyorum. bir parfümün gün boyu farklı aşamaları ile yanımda olması, bir nevi benimle arkadaşlık etmesiymiş gibi geliyor (böyle deyince de şimdi bir tuhaf oldu, yok, akıl sağlığım yerinde, henüz şişeler benimle konuşmaya başlamadı ) Daha detaylı da deneyebiliyorum dışarıda olduğum zamanlara göre.

        Bir de, içinde kaç derece alkol var diye araştırmıştım, olur da kolonya stoğum biter kıtlık bitmez diye, itiraf ediyorum

    • #4
      Aşımi oldum.. daha da baska seyler okumicam... kolum kopuyor... Allah bunlari uzerimize salani yoketsin...

      SM-G950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

      Yorum


      • Libra
        Libra Yorumladı
        Yorumu düzenleme
        Hayırlı olsun🙏🏻Dün eşim oldu. Onun da kolu biraz ağrıyor. Ben de çıkar çıkmaz olacağım inşallah.

      • Rayiha
        Rayiha Yorumladı
        Yorumu düzenleme
        Şifa olsun Biontech mi oldunuz Sparfume? Bekliyorum bana sıra nereden gelecek, 40 yaştan mı işten mi. Uzaktan eğitimle evden çalışmak gibi bir şansım oldu ama şımarıklık gibi olmasın, çok da sıkıldım kendimi ailemi koruyacağım diye kapalı kalmaktan. Dişimi sıkıyorum.

    • #5
      Orjinal yazı sahibi: Sparfume View Post
      Aşımi oldum.. daha da baska seyler okumicam... kolum kopuyor... Allah bunlari uzerimize salani yoketsin...

      SM-G950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
      Arkadaşlar ben de aşı oldum, malum 65 yaş üstüne aşı çıkınca napayım gidip olayım dedim asfdgf Şaka bir yana bizim kuruma çıktı aşı. Biontech oldum geçen hafta.

      Bende hiçbir değişiklik olmadı. Dilim, ideolojim değişmedi, ben aynı devam, mesela halen montale, mancera parfümlerini sevmiyorum. Aşı sonrasındaki en büyük şikayetler kol ağrısıydı, hatta bazı arkadaşlarda bayağı zorlayan bir ağrı olmuş. Bende ise belli belirsiz çok hafif bir ağrı oldu. Ağrının artmasını beklerken geçti gitti, dedim ee bu kadar mı!?

      En büyük korkum koku kaybıydı. Yani bana bir sprey verseler; al bunu burnuna sık, yine korona olursun ama koku kaybı yaşamazsın deselerdi yine bu zamanda hemen aşı olur muydum bilmiyorum. Tamam yine öleyim ama koku kaybı gitmesin diyebilirdim belki. Ama o muhabet biraz fos çıktı gibi.

      Aslında en önemlisi korona stresi çok yordu beni. Yarın öbürkü gün tatile çıkacağım, spora gideceğim ve ben aslında artık özgürce, korkusuzca dışarı çıkma hissini özledim... Tabii bunların yanında bir de virüsü çevrendekilere bulaştırmama ihtimali eklenince (aşı olanlar için bu konu halen tartışmalı sanırım) artık yeter dedim ve kolumu uzatarak teslim oldum. Bu aşamada en büyük motivasyonlarımdan biri bilim dünyasında gerçekten ciddi çalışmalar yapan virologlar ve bilim insanlarının açıklamaları oldu. Ve güvendim...

      Artık araştırıp aşı olunca tabii aşı olanlar tarafına geçmiş oldum. O yüzden aşı karşıtlarına, aşıdan korkan, kaçan insanlara karşı genel tavrım budur şimdi, artık etrafta böyle dolaşıyorum:


      Click image for larger version  Name:	bu-ne-bilimsizliktir_1936040_m.jpg Views:	0 Size:	25.0 KB ID:	201147
      Son Düzenleme Aryan; 05-06-21, 20:06. Tarafından yapıldı.

      Yorum


      • #6
        En nihayet aşı çıktı. Benim meslek grubuma çoktan çıktı ama çalışmadığım için bana çıkmamıştı. Raporlu astım hastası olmam da etki etmemişti. Şimdi yaştan dolayı çıktı. Cuma biontech olacağım.

        Yorum


        • #7
          Benim dün görev grubuma çıkmıştı, yarın için randevumu aldım. Bu akşam da yaş grubum için açıldı. Sabah randevular oldukça boştu ama +45 açıklandığı için midir epey alan olmuş şimdi. +40 da devreye girince haftaya yoğunluk olur herhalde.

          Yorum


          • Rayiha
            Rayiha Yorumladı
            Yorumu düzenleme
            İğneyi neredeyse hissetmedim. İlk birkaç saat bir rahatsızlığım da yoktu. Şimdi spor yapıp hamlamış gibi hareket ettikçe hissettiğim hafif bir kol ağrım var.

          • Libra
            Libra Yorumladı
            Yorumu düzenleme
            Geçmiş olsun🙏🏻Ben de iğneyi neredeyse hiç hissetmedim. 10 dk sonra aşı yerim kaşınmaya başladı. Biraz da kızardı. Hiç dokunmadım. Yarım saat içinde geçti. Zaten alerjik bir bünyem var. Sonrasında yazlığa yeni geldiğimiz için alışveriş yaptık. Bir sürü ağır torba taşıdım. Arkasından koltuk, yatak vs çekerek temizlik yaptım. Şimdi çok hafif kolumu kaldırınca ağrıyor ama yorgunluktan da olabilir😊

          • Rayiha
            Rayiha Yorumladı
            Yorumu düzenleme
            Size de geçmiş olsun sevgili Libra. Bendeki ağrı ertesi gün de harekete bağlı olarak devam etti, bugün geçti.

        • #8
          Dün ben 2. dozu, oğlum(20), kayınvalidem(85), kayınvalidemin ablası (90) ilk biontech lerini oldular. Onlarda bir sıkıntı olmadı🙏🏻 Ben dün gece üşüyerek uyandım. Titredim resmen. Hemen hırka aldım. Isıttım kendimi. Sabah biraz kol, sırt ve eklem ağrım vardı. Yine de işlere koyuldum. Çamaşır, temizlik, yemek derken gittikçe hafifledi☺️ İnsan kendini dinleyince daha kötü oluyor bence.

          Yorum


          • Rayiha
            Rayiha Yorumladı
            Yorumu düzenleme
            Şifa olsun. Ara 4 haftaya inince ben geçen hafta yaptırdım. İlk aşımla aynı yan etkiler ama biraz daha ağır geçti. İzolasyondan çok sıkıldım, hiç olmazsa tedirgin olmadan yürüyüş yapmak istiyorum.

          • Libra
            Libra Yorumladı
            Yorumu düzenleme
            Teşekkür ederim. Size de şifa olsun sevgili Rayiha 🙏🏻 Benim yazlıkta arabam olmadığı için eşimin gelmesini bekledim aşıya götürsün diye. Artık kendimi daha huzurlu hissediyorum.

        • #9
          2. Doz oldugum 10 gun oldu kolum hala agriyor... ilk 3 gun fenaydi.. 1 hafta heryerim agridi...

          SM-G950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

          Yorum


          • Libra
            Libra Yorumladı
            Yorumu düzenleme
            Benim eşim de 2. dozu biraz kötü atlattı. Biz yazlıktayken, Ankarada yaptırmıştı. İlk gece sürekli üşümüş- terlemiş. Defalarca üstünü değişmiş. Normalde hiç yapmadıığı şey. Ertesi günü de aşırı halsiz geçirmiş ama 2 günden sonra düzelmiş. Çok geçmiş olsun size de🙏🏻

          • Rayiha
            Rayiha Yorumladı
            Yorumu düzenleme
            Geçmiş olsun. Benim de kuzenim doktor olduğundan 3. dozu yaptırdı, ilk iki gün iyiymiş, 3. gün ateş ve başağrısı yapmış. Herkeste farklı tepki oluyor. Bu durumun bağışıklık açısından bir anlamı var mı merak ediyorum, yanetki şiddeti-antikor miktarı ilişkisini araştıran bir çalışma yapardım alanım olsaydı.

          • Libra
            Libra Yorumladı
            Yorumu düzenleme
            Yan etki şiddeti ile antikor arasında bir ilişki olmadığını okudum birkaç yerde Rayiha. Bir de önceden covid geçirmiş kişilerde yan etki daha fazla gözlenebiliyormuş.
        İşleniyor...
        X