Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Guerlain Jicky

Çökme
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

  • Guerlain Jicky

    Tam 3 yıl önceydi...

    Birçok birikim ve kendi çabamla geliştirmeye çalışmış olduğum koleksiyonumun vermiş olduğu güven ile evden çıkmıştım. Heves, heyecan, saygı ve biraz da kendini beğenmişlik ile Gümüşsuyu yollarında; Vedat OZAN atölye çalışmasına gidiyordum.
    Iceri girdim ve oraya ilk varan kişi olmanın şerefine Vedat üstad tarafından bir kahve ve bolca sohbet ile ödüllendirilmiştim. Her şey istediğim gibiydi; diğer katılımcılar geldiler, yerlerimizi aldık, kısa kısa birbirimizi anlattık ve sözü master'a bıraktık. Oradakileri tartmış ve ''bu günümüzü de böyle değerlendirelim caağğğnım'' kafasında tipler olduğunu anlamanın vermiş olduğu güven duygusuna bir de aralarında hiç güzel kadın olmayışının verdiği kekremsi tadın çelişkisi ile derse başlamıştım...
    Ilk 45dk. kadar parfümün daha doğrusu kokunun tarihsel ve kültürel yolculuğu konuşulmuştu master tarafından. Daha sonra teknikler, doğallık-sentetiklik kavramlarının doğuşu, cinsiyetin ortaya çıkışı vb. durumlar ile yavaş yavaş koklamaya başlamıştık ilkleri ve biricikleri.

    Ilk konuğumuz; ilk sentetik molekülün (tonka/coumarin) kullanıldığı çalışma Fougere Royale idi. Bu aromatik kolonya tadındaki sağlam erkeksi nüanslar içeren yeşil-sarı çalışmanın ardından hem tonka fasulyelerini incelemiş hem de coumarin molekülünü de koklamıştık. Bu başlangıcın tadı damağımızda yayılmış ve kaybolmaya yüz tutmuşken piramidal yapı, Sophia Grojsman tarzı ve diğer stillerden söz açılmış; sıra ilk modern parfümü koklamaya gelmişti. Içeriğinde Fougere Royale'daki gibi sentetik tonka yani coumarin kullanılan Guerlain Jicky'i ilk modern parfüm ünvanı ile taçlandıran şey ise nota katmanları yani piramidal yapıyı içeren ilk eser olmasıymış.

    Ustad parfümü kağıda sıktı ve sağ tarafında oturan ilk kişi olan bana verdi. Normalde kural; Fougere Royale'deki gibi kağıdı koklayıp, yanımızdaki kişi ile başlayıp elden ele dolaştırmaktı... Olmadı. Kokladım, dakikalarca ve saatlerce kokladım, kağıdın kendi dokulu kokusu gelene ve burnumla zavallı kağıdı aşındırana kadar kokladım Jicky'i. Tabi günü geçirmek için gelenlere yeni kağıt verilmişti o ayrı. 1889 yılında kadın parfümü olarak doğmuş ve günümüze kadar gelmiş bu cinsiyetsiz tiran; en kaliteli lavantası, en seçkin kolonyanın turunçgilleri, saf vanilyası, huzur veren kremsiliği ve tüm bunları kucaklayan baştan çıkarıcı kirliliği (civet) ile dersten değil dünyadan kopmama sebep olmuştu.
    Onu kullanabilecek bir kadın veya taşıyabilecek bir erkek tezahür etmem imkansız. Onu kullanmaya kıyamıyorum; elime sıkmak yerine bir mendile sıkıp onu yaşıyorum. Yatmadan evvel o mendili suratımı kaplayacak şekilde koyup uykuya dalıyorum. Hani dedim ya onu kullanabilecek bir kadın veya erkek hayal edemiyorum diye şimdi düşünüyorum da Jicky'nin kendisi doğaüstü bir varlık ve o kullanılamaz!!! O, istediğini seçer ve onu kölesi yapar; benim gibi.

    Tam 3 yıl önceydi...
    Ve ben 3 yıldır beni ilk kez bir şeye tutsak eden bir varlığın, O'na aşık kölesi olarak yaşıyorum.
    Click image for larger version  Name:	Jicky.jpg Views:	1 Size:	238.4 KB ID:	6733

  • #2
    Esmer tenliyim ve spor giyinmeyi seviyorum. Bu parfüm bana gider mi hocam?

    Yorum


    • Guest's Avatar
      Misafir Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Geza, Aventus ve Roja'nın öcü mü ? Mouchoir de Monsieur size daha çok gidecektir hocam.

    • Frozenwings
      Frozenwings Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Hahahha...
      "Invictus, Sauvage ve Code profumo arasında kaldım hocam, kızların en çok beğeneceği hangisi??"

    • Paranoid Android
      Paranoid Android Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      O yorumdan sonra karşımda bu yazıyı görünce kahkaha attım Allah cezanı vermesin

  • #3
    Vedat Ozanla tanışmak güzel bir his olmalı Yazınızı okuduktan sonra maddeci olduğumu tekrar anladım. (materyalist anlamında değil) Belki sizde öylesinizdir.
    bir cam şişe ve içinde sıvı aşk yaşanıcak kadar var öyle değil mi?
    Sadece garçons.

    Yorum


    • Guest's Avatar
      Misafir Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Ben de materyalist veya maddeci değilim ancak eşyanın ruhu olduğuna inananlardanım. Aşk yaşamaya gelince bir şey diyemem çünkü parfüm öznel. Simdi bunu koklar bana sövebilirsin Aventus ile de aşk yaşayan var, Invictus ile de...
      Vedat OZAN ise başka bir boyut, anlatılmaz yaşanır

    • Hattab.
      Hattab. Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Benim lisanımda maddeci maddeye anlamlar yükleyen kişidir. Siz bunuda aşmışsınız. Gözümde 1.sınıf bir maddeci oldunuz.
      Aşkı bilirim zira diş fırçamla bile yaşamışlığım vardır.

  • #4
    Volkan, Vedat Bey'in koklattığı Fougere Royale ve Jicky orijinal versiyonları mıydı? Eğer öyleyse her katılımcıya, özellikle o bahsettiğin türden, günü piknik yapar gibi orada geçirme zihniyetiyle gelenlere falan da koklatıyor mu?

    Yorum


    • Guest's Avatar
      Misafir Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Abi, geçen gün gittiğimde ki; nedenini biliyorsun: Bize koklattığı şişenin bitik hali oradaydı. Güncel refil şişe değil idi ve yorumda paylaştığım şişe de değildi (Tom Ford Chocolate'ye bağlamaktan korkuyorum!). Ona sorduğumda üstad bu hangi tarihe ait diye o da dedi ki: Volkan bu Guerlain'in şişe muhabbeti karışık ancak sizin kokladığınız güncel refil şişeye geçmeden ve fotoğraftaki sembol şişeler de sadece ''extrait'' versiyonuna henüz geçtiği döneme tekabül ediyor yani 90'lar sonu olması gerek' demişti. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; orada kokladığım ile bendeki güncel hali arasında hiçbir fark yoktu. Fakat 1889'daki halinin modern zamanlarda hangi yıllara kadar kadar gelebildiği ve ne kadar değiştiği bence muamma. Derby gibi karşılaştırılabilecek bir yıla veya doneye sahip değil.

      Ekleme: Fougere Royale eski versiyonuydu.

    • Medea
      Medea Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Eski versiyon Fougere Royale'e kıydı yani! Ayrıca 90'lara ait Jicky bile önemli... Vay be!

  • #5
    Jicky'nin değişik bir etkileyiciliği var. Kendime yakıştırmıyorum, aslında senin de dediğin gibi kimseye yakıştırmıyorum, eski kokuyor fakat koklamaktan da kendimi alamıyordum, sürekli koklayası geliyor insanın. Yalnız bu edp ve edt farkı çok mu, sürekli edp jicky vurgusu var yazılarınızda, bendeki edt idi.

    Yorum


    • Guest's Avatar
      Misafir Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      EdT, kremsiliği biraz daha azaltılmış turunçgil hakimiyetinde hocam. Ayrıca o kremsiliğin de civet pastasından geldiğini belirteyim Dolayısı ile EdP sana gizli kalmış yönlerini de gösterecek inan bana.

    • Guest's Avatar
      Misafir Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      İnanıyorum :P

    • Umut Kurtoğlu
      Umut Kurtoğlu Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Edtsi o zaman bana da yolladığın. Ben bir şey anlamadım o kokudan

  • #6
    Split yapalım bunu :P http://www.ebay.com/itm/Rare-Vintage...cAAOSwlfxXGA3~

    Click image for larger version

Name:	jicky.png
Views:	394
Size:	593.1 KB
ID:	6756

    Yorum


    • Umut Kurtoğlu
      Umut Kurtoğlu Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Patron bu sene zam yapmadı. 0.5 ml alayım lütfen.

    • Guest's Avatar
      Misafir Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Kurtarmıyor beyler, pamuk eller cebe

    • ibrhm
      ibrhm Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Batıktan mı çıkarmışlar siseyi?

  • #7
    Ben ilk kullandığımda, vial şişeden bir damla koluma sürmüştüm ve allahım sana geliyorum demiştim. Eskilik vardı evet ama bir anda kalbimin ritmi coşmuştu. Hayvansal denen kısımlar çok kıvamında gibiydi. Ancak daha sonra, normal miktarlarda kullanarak test sürüşü yaptığımda kendini çok daha net ortaya koymuştu ve benlik olmadığına karar verip kendisine saygılarımı sunarak vedalaşmıştım. Gene de Debussy gibi ikide bir burnumu koluma götürmekten kendimi alıkoyamadığımı hatırlıyorum.

    Yorum


    • Guest's Avatar
      Misafir Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Guerlain'in kemikleşmiş kimliğinin iliği bu işte. Mesela senle Le Galion Special for Gentlemen üzerinde de konuşmuştuk vejeteryan Jicky diye olmuyor işte Jicky olmadan olmuyor. Bu arada bir de senle yine konuştuğumuz Vol de Nuit var. Nasıl yaparız bilemiyorum...

    • Medea
      Medea Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Evet evet, Le Galion Special for Gentlemen civetsiz Jicky gibiydi gerçekten ama sonuçta o da eski kokuyordu. Parfüm kullanılmayacak olsa bile tanımak anlamında böyle keşifler elbette çok ufuk açıcı oluyor da bunlara ulaşmak için harcanacak çabaya benim hiç enerjim yok. Klasikleri, orijinal halleriyle koklamadan da hep bir şeyler eksik kalıyor duygusu yaşanıyor tabi... İki ucu civetli değnek

  • #8
    Makedon, içimden geçenleri yazmışsın. Ben de senin gibi Vedat Hocanın atölyesinde denemiştim. Kadın ağırlıklı grubumuzda bu koku demode(!) bulunmuşken, ben bütün ders bunu koklayıp evde bir hafta daha koklamaya devam etmiştim. Fırsat bulunca edinmek istediğim kokulardan kesinlikle.

    Yorum


    • #9
      İlk kullandığım Shalimar ile geçen sene aldığım Shalimar aynı değil.Eskisi daha tatlı ve derin kokuyordu.Koklamaya doyamıyordum.En son aldığım yine güzel ama daha hafif ve eskisi kadar etkileyici gelmedi bana...Umarım Jicky için de aynı şey geçerli değildir...

      Yorum


      • #10
        Bu yazdıklarınızla Parfüm evreninde bir gezegeni daha keşfetmek farz olduLütfen kemerlerinizi bağlayın ve bu gezegenin koordinatlarını verin

        Yorum


        • #11
          Guerlain Jicky-Mitsouko-L'Heure Bleu

          Bu üç parfüm kesinlikle şaheser niteliğinde kokular. İlerde kısmetse üçününde birer EDP versiyonunu aynamın önüne koymayı planlıyorum.

          Hollanda'daki Douglas mağazalarında üçününde hem EDP hem EDT versiyonları mevcut.

          Yorum


          • Frozenwings
            Frozenwings Yorumladı
            Yorumu düzenleme
            Türkiye'de bunları deneme şansımız var mı? Bir de bu üçlüye ek olarak Shalimar'ı da merak ediyorum.

        • #12
          Hocam malum reformülasyonlardan dolayı Shalimar'ı muhakkak EDP olarak alın veya deneyin. Sevil'in birçok mağazasında klasik Shalimar mevcut. Çok güzel ve unisex bir parfümdür.

          Şunuda not düşmek isterim.

          Jicky nasıl ki ilklerdense, Shalimar'da dünyanın ilk oryantal koku grubuna dahil parfümüdür.

          Yorum


          • #13
            Orjinal yazı sahibi: Burakkk View Post
            Hocam malum reformülasyonlardan dolayı Shalimar'ı muhakkak EDP olarak alın veya deneyin. Sevil'in birçok mağazasında klasik Shalimar mevcut. Çok güzel ve unisex bir parfümdür.

            Şunuda not düşmek isterim.

            Jicky nasıl ki ilklerdense, Shalimar'da dünyanın ilk oryantal koku grubuna dahil parfümüdür.
            Shalimar'daki şu vanilya-limon-deri(civet?) üçlemesini mutlaka tecrübe etmem lazım.

            Yorum


            • #14
              Hislerinizi şahane aktarmissiniz volkan bey.
              Ben jicky ile yanlış Zamanlarda tanıştım. Parfume ilk ilgi duydugum yillardi. "Bu ne be" deyip bi kenara firlatmistim. Yillar sonraki karslasmamiz çok farklı oldu tabi

              SM-N7505 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

              Yorum

              İşleniyor...
              X