Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Guerlain - Derby

Çökme
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

• Guerlain - Derby

Jean-Paul Guerlain'in en önemli eserlerinden biri olan Derby, ilk olarak 1985'de piyasaya çıkmıştı. Jean-Paul Guerlain'in Tunus'daki El Djem amfitiyatrosunu ziyaretinden sonra Derby'yi oluşturma fikrinin çıktığı belirtiliyor. Gelmiş geçmiş en başarılı erkek parfümlerinden biri olarak kabul edilen bu parfüm, 2012 yılında şişe değişikliği geçirerek tekrar piyasaya sürüldü. Benim kullandığım, 2014 Aralık ayı üretimi olan şişe. Vintage versiyonun incelemesini de o şişeye sahip olan bir parfümsevere bırakıyorum.

Tanıtımlarında, sürekli "uygar ve barbar" vurgusuna yer verilmiş olan parfümün, gerçekten de hem zarif hem de vahşi bir koku karakteri var. Aynı parfüm içinde bu iki unsuru aynı başarıyla sergileyebilmenin ayrı bir ustalık olduğunu belirtmek gerekiyor.

Derby, aromatik otlarla karışık oldukça eski tarz aldehitli turunçgiller, kısa ama yoğun ve güçlü bir açılış yapıyor. Hemen arkasından, ferah yumuşak baharatlar ve erkeksi çiçekler devreye giriyor. Bolca küçük hindistan cevizi buruk, melankolik ve hafif tatlı bir hava verirken sardunyanın tatlı çiçeksiliği de buna eklenince orta notalar hissedilir oranda tatlanıyor. Fakat boğucu ve şekerli bir tatlılık değil bu, biraz buruk ve çiçeksi. Bu bölümün, zaman zaman bana alkollü içki hissi veren bir tarafı da oldu. Daha sonra miskle karışık yumuşak bir odunsuluk, aşırıya kaçmadan ortaya çıkan hafif dumansı, kibar bir deri ve bunlara eklenen yumuşak bir vetiver parfümün maskülen yönünün artmaya başladığı bölümler. Derinlerden yavaş yavaş kendini hissettiren meşe yosunu, parfüm ilerledikçe daha belirgin hale geliyor ve parfümün “eski” karakterini destekleyen, vurgulayan bir özellik katıyor. Sonlarda karanlık ve dumansılığı oldukça artmış kuru bir odunsuluk hakim. Havalandırılmayan ve çokça sigara içilen bir odada, uzun süre zaman geçirdiğinizde deri ceketinize, saçınıza başınıza, kazağınıza sinen ve üzerinizdeki parfümle karışıp hem itici hem de tuhaf bir biçimde çekici gelen koku gibi son bölümler ve oldukça uzun süre kalıyor bu koku. Son kısım parfümün en maskülen safhası bana göre. Derby’nin kalıcılığı, özellikle kıyafette ve saçta oldukça uzun. Farkedilirlik ise başlarda yüksek, orta notalardan itibaren normal seviyelerde. 4-5 saat sonra tene yaklaşıyor ama yakın mesafeden kendini hep hissettirerek uzun saatler bu şekilde devam ediyor. Derby, ilk bölümlerde gayet unisex ve elegant bir yapıdayken, ikinci bölümde giderek artan bir ivmeyle maskülen ve maço karakterini ortaya çıkarıyor. Son derece katmanlı, çok boyutlu, derinlikli, dinamik. Teknik anlamda adeta bir gövde gösterisi gibi. Bugünün trendlerine hiç uymayan kokusu ve baştan sona eski kokması nedeniyle pek benim kullanabileceğim bir parfüm değil belki ama parfüm dünyasının belli bir dönemini en üst seviyede temsil eden, son derece nitelikli ve şapka çıkarılacak bir eser. Benim gibi sadece kullanacağı parfümlerin şişesini edinenlerin değilse bile koleksiyon yapan her parfümseverin mutlaka koleksiyonuna eklemesi gereken eşsiz bir parfüm.
    Son Düzenleme Medea; 19-01-17, 06:53. Tarafından yapıldı.

Son Düzenleme Medea; 24-02-17, 00:23. Tarafından yapıldı.

Yorum

Elinize saglik Mete bey, cok guzel bir inceleme olmus.

Bu arada ek bilgi olsun, elimde bir ara yeni surumun ilk cikan siselerinden vardi (2012 tarihli), benim ilk denedigim Derby bu versiyondu ve hayal kirikligina ugramistim. Hafiften bas agritan, oturmamislik hissi olan, fazla maco bir koku ile karsilasmistim, Derby dedikleri bu muymus diye dusunmustum. Daha sonralari elime farkli bir Derby daha gecti, daha yeni surumlerdendi (2014 veya 15) ve kullandigimda kucuk capli sok yasamistim. Bu versiyonda her sey adim adim takip edilebiliyordu, kucuk dokunuslarla koku surekli karakter degistiriyordu. Sizin de bahsettiniz o erkeksi hafif tatlilik barindiran centilmen cicek iste bu versiyonda kendini gosterince emin oldum onceki ile alakasi olmadigina, o ciceksilik vesaire o ilk yeni surumde yoktu varsa da bu sekilde yapamamislardi gecisleri veya belirgin degildi, o kismi cok begenmistim. Devaminda da gelisi guzel degil bilincli bir sekilde kokunun degisen seyri beni mest etmisti, sert karakteri usulce kendini gostermisti ama her bolum ayri guzeldi. Daha sonra da bir yerde okumustum diye hatirliyorum ama yanlis da hatirliyor olabilirim; ilk cikan surumler basarisiz bulununca eski forumule buyuk olcude sadik kalinarak yapmıslar tekrardan. Yeni surumu ilk denedigimde 2012 Derby'yi bilen ailem bile inanmadi bunun da Derby olduguna .

Simdi elimde vintage Derby de var. Vintage olanini henuz cok fazla deneme firsati bulamasam da yeni surumden biraz daha kaliteli buldum sahsen ama oyle aman aman bir fark yok gibi gorunuyor. Son yillarda daha doğrusu 2014 2015'de cikan Derby'ler de gayet tatmin edici. Vintage olani biraz daha realistik, yani notalar biraz daha gercekci geldi bana. Yine de detayli yani odaklanarak karsilastirma yapmadigim hatta dikkat vererek kullanmadigim icin emin olamiyorum simdilik.

Yorum

• Medea
        Medea Yorumladı
        Yorumu düzenleme
        Ben de vintage versiyonu elinde bulunduran deneyimli burunların, bu 2014 sonrası versiyonla karşılaştırıldığında ne düşündüklerini merak ediyordum. İyi oldu bu kısa bilgi

Ne zamandır beklediğim bir incelemeydi, kaleminize sağlık Mete bey. Koku karakterini önemli ölçüde değiştiren ise yeni versiyonlarda kullanılması ifra tarafından yasaklanan meşe yosunu. Guerlain alternatifini bulmuş olsa da bu parfümle ilgili batch sıkıntılarının oldugunu ve meseyosununfan kaynaklandığını okumuştum. Ozan hocamın incelemesini şimdiden merakla bekliyorum.

Yorum

Çok güzel bi yorum olmuş kafamda canlanan çok şey oldu .Merak ettigim bi eser en azından hayatımda bir kerede olsa bu kokuyu kapagından dahi koklasam iyi olurdu , şişe tasarımı bayag güzelmiş

Yorum

Evet, önemli isimler 2014 ve sonrası üretimlerde, sadece Derby'deki değil diğer Guerlain klasiklerinde de özellikle meşe yoşunundan kaynaklanan sorunların ciddi bir şekilde aşıldığını ve parfümlerin orijinallerine oldukça yaklaştığını belirtmişler. Ama açıkçası ben de vintage Derby'nin kokusunun bire bir aynısının yakalandığını sanmıyorum.

Yorum

Ağzınıza sağlık Mete Bey, vintage versiyonunu hiç koklama fırsatım olmadı. Ozan hocamın detaylı bir şekilde kullandıktan sonraki görüşlerini bekliyorum.

Yorum

Mete hocam burnuna kalemine sağlık harika bir inceleme olmuş. Bana kalırsa maskülen sınıfının gelmiş geçmiş en iyi kokusundan biri. Her zaman dolabımda olacak bir beyefendi

Yorum

Detaylı ve güzel inceleme için teşekkürler Mete üstad. Yeni versiyonunu kullandım ben de ama benim için biraz eski kokan bir parfüm. Edt için performansı baya iyi

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Yorum

Mete abi eline sağlık, güzel inceleme olmuş. Bana da biraz eski geldi diyenlerdenim. Belki daha ilerisi bir yaşta tekrar denersem fikrim değişebilir.

Yorum

Mete Üstadım Derby de böyle güzel inceleme yakışırdı, kalemine sağlık. Derby candır...

Yorum

Vintage'de dahil hiçbir versiyonunu koklama fırsatım olmadı. Yorumlamayı okuduktan sonra merakım arttı. İnceleme güzel olmuş.

Yorum

Güzel bir inceleme olmuş mete hocam,emeğinize sağlık...Henuz vintage ve yeni sürümünü koklama şanşım olmadı.Benim tarzım bir parfüm gibi durmuyor ama denemeye çalışacağım yeni versiyonunu

Yorum

Jicky ile birlikte merak ettiğim kokulardan.

Yorum

Elinize burnunuza sağlık hocam yorumu okuyunca bir anda gaza gelip kartal şişe arayışına girdim ☺

Yorum

İşleniyor...
                            X