İsveç'te yeni bir araştırma kapsamında bilim insanları, insanların sevdiği veya sevmediği koku türlerinin belirgin şekilde farklı kültürel geçmişlere dayalı olarak seçilip seçilmediğini test etmek istediler. Araştırmanın asıl amacı sevilen kokuların etnik kökene veya kültürlere göre değişip değişmediği olsa da araştırmada tüm dünyada herkesin sevdiği koku da keşfedilmiş oldu.
Sciencealert'in haberine göre, yapılan bu yeni araştırmada araştırmacılar, yerli avcı-toplayıcı halk ve geleneksel çiftçi topluluklarının yanı sıra modern şehir insanları da dahil olmak üzere; Tayland, Meksika, Ekvador ve ABD genelindeki çeşitli sektörlerde çalışan insanları inceledi. Ayrıca çöllerden tropikal yağmur ormanlarına ve yayla iklimlerinden kıyı bölgelerinde yaşayanlara kadar çeşitli kültürel ortamlarda yaptıkları saha çalışmasından elde edilen verileri de bir araya getirdiler.
Toplamda 280'den fazla katılımcıya rastgele sıralanmış 10 adet koku cihazı dağıtıldı. Bunları koklamaları ve cihazları en hoştan en az beğenilene doğru sıralamaları istendi.
Katılımcılar arasında genel olarak en hoş olarak sıralanan koku, vanilya özütünün ana bileşeni olan vanilin oldu. Yani dünyanın en sevilen kokusu vanilya olmuş oldu... (Hiç şaşırtmadı!)
Ondan bir sonraki en popüler koku ise meyveli bir kokuya sahip olan ve genellikle meyve aromalı yiyeceklerde lezzet arttırıcı olarak kullanılan etil bütirat oldu.
En sevilen üçüncü koku olarak ise çiçek kokusunun özütü olan linalool seçildi.
Araştırmada en sevilmeyen olan kokular ise peynir, soya sütü ve ter ile ilişkili, keskin ve hoş olmayan bir kokuya sahip olan izovalerik asit oldu.
İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nden sinirbilimci Artin Arshamian , "Dünyanın dört bir yanındaki insanların aynı koku algısına sahip olup olmadığını ve aynı koku türlerini sevip sevmediğini veya bunun kültürel olarak öğrenilen bir şey olup olmadığını incelemek istedik" açıklamasında bulundu.
Katılımcıların algılanan kokunun güzelliği açısından kokuları birbirlerinden farklı şekilde sıralamalarının ardından araştırmacılar, katılımcıların kültürünün değişkenlikte yalnızca %6 payı olduğunu, değişkenliğin %54'ünün insanların kişisel tercihinden kaynaklandığını ve kokunun moleküler profilinin de yaklaşık %40'ını etkilediğini belirttiler.
Araştırma ekibi, kültürlerin koku seçmede çok az bir etkisi olduğunu ayrıca belirtti. Çoğu koku tercihinin yüzde 54 oranında kişisel zevklerden ötürü olduğunun altını çizdi.
Çalışmayı yapan bilim insanları bir sonraki adımlarını da açıkladı. Bilim adamı Arshamian, koklanan kokuya beynin verdiği tepkiyi araştıracaklarını ifade etti…
Yorum