Espressoya meraklı biri olarak, evde uzun zaman geçirmeye başlayınca, bu keyfi adam gibi yaşayabilmek için ilk önce aynen yukarda anlatılan yolları kullanarak ilerlemeyi düşündüm ama sonra kendini iyi tanıyan biri olarak daha gerçekçi davrandım. Ben üşengeç bi adamım Birçok açıdan, ki buna maliyet de dahil, günde 2 espresso içmek için bu detaylara girişmenin benlik olmadığına karar verip Nespresso ya da Tchibo'nun makinelerinden alıp, onların kapsülleriyle bu işi idare etmenin yeterli olacağını düşündüm. Her ikisinin de makinelerini/kahvelerini ayrı ayrı birkaç kez deneyip Nespresso'yu açık ara daha başarılı buldum. Bir yığın kapsül çeşidinden de %100 arabica kapsülü damak tadıma uydu. O dönem eşimin yöneticilik yaptığı mağazadaki aynı marka büyük makine arızalandığında yerine bir yedek küçük makine bırakıp ana makineyi tamire götürmüşlerdi. Ana makine tamirden gelince, eşim o yedek küçük Nespresso'yu almak istediğini belirtti ve firma da alın sizin olsun dedi Durduk yerde, para vermeden, eve tam otomatik bir Nespresso makine gelmiş oldu. Ben de daha önceden beğendiğim kapsüllerden sipariş verdim ve muhteşem değilse de gayet yeterli nitelikte espresso içme imkanına kavuştum. Hiç uğraştırmayan bir yöntem olması, çok az alan kaplaması, basıncın yüksek olması, kısa sürede suyun ısınması, bakımının basit olması, tamir/servis rahatlığı olması, kolay bulunması ve nerdeyse hiç zaman harcanmaması artıları. Kahve kalitesinin hiç fena olmamasına karşılık yukarda bahsedilen yöntemlerin gereği gibi izlenmesiyle hazırlanacak bir kahvenin niteliğine asla ulaşamayacak olması da eksisi. Bana uyduğu kesin
Duyuru
Çökme
Henüz duyuru yok.
Kahve Kültürü
Çökme
X
-
Yorum
-
Uzman demek fazla olur, bu işe her gününü verenler var ama bir dönem yoğun olarak ilgilenmiş biri olarak temel fark:
Espresso = Parfum Extrait (su oranı ve teması çok daha düşük filtre kahveye göre, basınç sistemiyle yapılıyor ayrıca, kahvenin daha bir özü)
Filtre Kahve = EDC (Su oranı ve teması çok daha yüksek, süzgeçten geçiyor yani kahvenin birçok aroması filtrede kalıyor bir de)
Ama espresso'nun da bazı sıkıntıları da var; çekirdek ve makine çok etkiliyor tadı, vasat bir espresso pek keyif vermez.
-
-
Orjinal yazı sahibi: mseren View PostKesinlikle çok yararlı bir konu olmuş bu. Ben de Moka Pod almayı düşünüyorum bu aralar. Hali hazırda French Press de hazırlıyorum ama bazen espresso şart oluyor. Her sabah sade bir Türk kahvesi içmeden işe başlayamıyorum.
Bir de hangi ülkelerin kahvererini tercih ediyorsunuz?
Benim elimde şu anda 2 Kosta Rika, 1 Nikaragua ve 1 El Salvador kahvesi var. İçlerinde en sevdiğim El Salvador.
Afrika kahvelerini henüz denemedim ancak bunlara göre daha asidik; narenciye ve limon tatlarının baskın olduğu kahveler.
Yorum
-
-
Ben iş yerinde Tchibo cafissimo kahve makinesini kullanıyorum. Son derece memnunum. Kapsüllü olmasının bazı dezavantajları var tabii ki. Ama özellikle iş yerinde son derece pratik oluyor. Süt köpürtme aparatım da var, istediğim zaman latte de yapabiliyorum.
Makineyi ilk aldığım da birçok arkadaşım büyük hevesle geldi, kahve içti. Genel bir gözlem: Espresso ve hatta Americano çoğu kişiye ağır geliyor. Artık kahve içmek için yanıma gelen yok. Başka bir arkadaşın filtre kahve makinesi var, onu daha çok beğeniyorlar.
Yorum
-
Bir çok makine ile tecrübeleri olan biri olarak, nespresso dahil tüm makinelerimi dağıtıp Delonghi tam otomatik espresso makinesi aldım. Hem kahveye ödediğim parayı çok çok aşağı çekti. Hem de tek tuşla çekirdekten fincana taze kahve icmenin keyfine varmaya başladım. Taksidi bitene kadar kendini amorti etti diyebilirim. O kadar memnun kaldım ki bir tane de işyerine aldık. Süt köpürtme falan fonksiyonları da var her ne kadar kullanmasam da. Piyasada 1000 liradan başlayıp 5500 liraya kadar degisen modelleri var. Giriş modeli dahil hepsi çok güzel istediğiniz sıcaklıkta istediğiniz yoğunluk ve miktarda kahve yapıyor. Kapsül tarzı makinaları düşünenleri uyarıyorum. Kahveniz cok pahalıya maloluyor ve bayat kahve icmis oluyorsunuz. Düşük bütçeler içinse kağıt filtreli makine öneririm. Günde 8-10 shot espresso/ americano içiyorum. Filtre icen butun arkadaslarim bu makinenin kahvesini icmeye basladiktan sonra designer'dan sonra nişi keşfeden insanlar gibi oldular
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
- 3 beğenme
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: anigemini View PostBir çok makine ile tecrübeleri olan biri olarak, nespresso dahil tüm makinelerimi dağıtıp Delonghi tam otomatik espresso makinesi aldım. Hem kahveye ödediğim parayı çok çok aşağı çekti. Hem de tek tuşla çekirdekten fincana taze kahve icmenin keyfine varmaya başladım. Taksidi bitene kadar kendini amorti etti diyebilirim. O kadar memnun kaldım ki bir tane de işyerine aldık. Süt köpürtme falan fonksiyonları da var her ne kadar kullanmasam da. Piyasada 1000 liradan başlayıp 5500 liraya kadar degisen modelleri var. Giriş modeli dahil hepsi çok güzel istediğiniz sıcaklıkta istediğiniz yoğunluk ve miktarda kahve yapıyor. Kapsül tarzı makinaları düşünenleri uyarıyorum. Kahveniz cok pahalıya maloluyor ve bayat kahve icmis oluyorsunuz. Düşük bütçeler içinse kağıt filtreli makine öneririm. Günde 8-10 shot espresso/ americano içiyorum. Filtre icen butun arkadaslarim bu makinenin kahvesini icmeye basladiktan sonra designer'dan sonra nişi keşfeden insanlar gibi oldular
- 2 beğenme
Yorum
-
👍 Aynen öyle. Şu an bir nespresso kapsülü 3TL civarında dolaşıyor. 1 kilogramdan 143 shot çıktığı düşünülürse nespresso kahvesinin kilosu 430 liraya gelir. Piyasada 70-100 lira arasında iyi harmanlar bulabilirsiniz. Ben Baristasepeti ve Kafeingo sitelerini kullanıyorum. Kahveyi isteğe göre ve arzu edilen ayarda taze kavurup dahi gönderiyorlar.
- 1 Beğen
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: anigemini View Post👍 Aynen öyle. Şu an bir nespresso kapsülü 3TL civarında dolaşıyor. 1 kilogramdan 143 shot çıktığı düşünülürse nespresso kahvesinin kilosu 430 liraya gelir. Piyasada 70-100 lira arasında iyi harmanlar bulabilirsiniz. Ben Baristasepeti ve Kafeingo sitelerini kullanıyorum. Kahveyi isteğe göre ve arzu edilen ayarda taze kavurup dahi gönderiyorlar.
Son Düzenleme Miriel; 21-01-17, 18:00. Tarafından yapıldı.
- 3 beğenme
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: anigemini View Post👍 Aynen öyle. Şu an bir nespresso kapsülü 3TL civarında dolaşıyor. 1 kilogramdan 143 shot çıktığı düşünülürse nespresso kahvesinin kilosu 430 liraya gelir. Piyasada 70-100 lira arasında iyi harmanlar bulabilirsiniz. Ben Baristasepeti ve Kafeingo sitelerini kullanıyorum. Kahveyi isteğe göre ve arzu edilen ayarda taze kavurup dahi gönderiyorlar.
- Stop the car...
- What ?!
- Stop the fuckin' car!
- 1 Beğen
Yorum
-
Mesela örnek olması açısından İngiltere'den Has Bean Coffee'yi inceledim. Espresso harmanları çok beğenilen, çekirdekleri özel seçilen alışveriş yapanların çok memnun kaldığı bir yer. 1kg kahve 13 sterlin kargo ücreti olmasına rağmen 165 TL'ye geliyor.
matrai Altuğ abi, filtre ve espresso arasında bir seçim yaptın mı acaba? Yoksa hala araştırma sürecinde misin?
- 1 Beğen
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: Lagerfeld View Post
Anigemini dostum Kafeingo sitesini inceledim sayende, teşekkürler. Tecrübeli olduğun lezzet bakımından önerebileceğin bi' çeşidi var mı benim için? Filtre ve orta sertlikte seviyorum.
Orjinal yazı sahibi: Miriel View PostEn son taze kahvenin öneminde kalmıştık ve hali hazırda kavrularak aylar öncesinde pakete girmiş veya öğütülmüş kahvelerden uzak durmamız gerektiğinden bahsetmiştik. Gelelim taze kahve alabileceğimiz yerlere. Son dönemde kaliteli olduğunu okuduğum ve alışveriş yaptığım/yapacağım yerlere;- Probador Colectiva
- Coffee Department
- Bonarri
- Kimma Coffee
- CoffeNutz
Sevgiler..Son Düzenleme Miriel; 21-01-17, 18:25. Tarafından yapıldı.
- 3 beğenme
Yorum
-
- 1 Beğen
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: Lagerfeld
Anigemini dostum Kafeingo sitesini inceledim sayende, teşekkürler. Tecrübeli olduğun lezzet bakımından önerebileceğin bi' çeşidi var mı benim için? Filtre ve orta sertlikte seviyorum.
Yorum
Yorum