Kraliçe II Elizabeth’in müptelası olduğu ve dünyanın en saygıdeğer mücevher butiklerinden birisi olan Fransız Boucheron, zamanın modasına uyarak tıpkı diğer mücevher ve saat butiklerinin yaptığı gibi parfüm dünyasına ilk olarak girişi 1988 yılında Boucheron Classic serisi ile yaptı. Butik Boucheron Classic serisi ile yakaladığı başarıyı devam ettirmek için tam 10 yıllık bir sonra devrim niteliğinde bir koku ile çıktı parfüm severlerin karşısına.
Öncelikle kokumuz oluşturulurken saygıdeğer burun Annick Menardo’nun esinlendiği şehir ile ilgili birkaç şey karalamak istiyorum. Hindistan’ın en büyük eyaleti Rajasta’nın Başkenti Jaipur (Nam-ı değer pink city) 19. YY’da galler prensi Edward VII karşılamak için pembeye boyanmış ve öylece kalmış. Heybetli yapıları ve sanat eseri sayılan sarayları ile jaipur doğu kültürünü tam anlamıyla yaşatan bir şehir adeta. Gerçekten bu kokuyu kokladığımda kendimi Hindistan saraylarında gezintiye çıkmış gibi hissediyorum. Koku oryantal kültürün gözlerinizde canlanmasına neden oluyor. Gelelim kokuya;
Jaipur başlangıcı baharat (özellikle tarçın) pudramsı limon, kakule dönemin modası lavanta ile yapıyor. Lavanta ile birlikte kokunun başlangıcı ‘old school’ dediğimiz dönemin eski tarz centilmen kokularını anımsatıyor. Çok zengin ve lüks bir başlangıcı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Kısa bir süre sonra devreye karanfil çiçeği ve vanilya giriyor. Tıpkı lavanta gibi karanfil çiçeği de dönemin maskülen kokularında oldukça sık kullanılan bir içerik. Bu fazda kremsi ve pudramsı karanfil, vanilya, limon ve tarçın çok net bir şekilde hissediliyor. Koku olarak olmasa da karakterini ben klasik Guerlain’lere benzettim.
Son fazda vanilya ve tarçın ile birlikte kremsi, sabunsu ve pudramsı ve tozlu karakter tavan yapıyor ve 7-8 saat boyunca devam ediyor. Bu kısım kokuyu daha elegant ve özel kılıyor adeta. Beni en çok bu kısım etkiledi diyebilirim. Bence dönemin zamansız parfümlerinden birisi olan jaipur inanılmaz sofistike bir centilmen kokusu. Özellikle hem oldukça maskülen olan hem de narenciye, tarçın ve vanilya içeren bir koku bulmak oldukça zor. Günümüzde erkek kokusu diye satılan şeker bombalarına ders verir nitelikte bir koku. Kullanmak biraz yaş ve tecrübe istiyor diyebilirim. Denediğim EDP versiyonunda fark edirlik ve kalıcık oldukça muazzam.
Resim: Hawa Mahal Sarayı, Jaipur, Hindistan.
Yorum