Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Serge Lutens Borneo 1834

Çökme
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

  • Serge Lutens Borneo 1834

    Click image for larger version

Name:	serge-lutens-borneo-1834.jpg
Views:	419
Size:	52.3 KB
ID:	26758

    Serge Lutens kendine özgü bir çizgisi olan ve o çizgisini hiç bozmayan Chergui, Fille An aiguilles gibi parfüm normlarını baştan sona etkileyen parfümleri tasarlayan farklı bir akımın öncüsü olmuş, niş parfüm dünyasının mihenk taşlarından biri.

    Evet bu markaya farklı bir gözle bakıyorum. Parfümlerinin hemen hemen hepsi günlük kullanımdan ziyade insanın kendi kendine sıkıp parfümden haz alması üzerine kurulmuş sanki.

    Borneo 1834 Serge Lutensin 2005 yılında çıkardığı bir parfüm. Yani 1991 senesinden beri parfüm sektörüne adım atmış bir markanın çokta eski sayılamayacak bir eseri. Şu anda exclusive serisinde üretilen bir koku. Chergui, ambre sultan, fille an aiguilles gibi her nish saten mağazada bulamayacağınız sadece Serge Lutens butiklerinde ulaşılabilen ve bildiğim kadarıyla hammedde tedariğinden dolayı zaman zaman ve sınırlı bir şekilde üretilen bir parfüm. Gerçi bu serinin zaten az satılan parfümleri dışında diğer çok tutulan parfümleri (Musc Koublai Khan, Fumerie Turque) genelde stokta olmuyor. Olsada hemen bitiyor ve sınırlı miktarda satışı yapılıyor.

    Şimdi biraz incelemeye başlayalım parfümümüzü. Parfümün temelini şöyle açıkalayabilirim aklınızda bir portre belirmesi açısından. Bitter çikolatalı hafif tatlımsı gourmand bir tarz. Yani tamda bugün kullanılacak müthiş bir bayramlık parfüm diyebilirim.

    Parfüm ilk açılışında kakao müthiş bit patlama yapıyor. Tıpkı bir bitter çikolatanın paketini açtığınızda aldığınız o iştah açan koku gibi. Ona tatlımsı diyeceğim baharatlar eşlik ediyor. Açılışı gerçekten bomba gibi. Orta notalara geçildiğinde paçuli etkisi başlıyor burdaki paçuli kullanımı aynı Coromandelde olduğu gibi ıslak toprakımsı bir paçuli kakaonun önüne geçiyor. ama kakao paçuliyi o kadar güzel sarıyorki gerçekten muhteşem bi ikili oluyorlar. Onlara alttan alata herbalımsı otlar eşlik ediyor. hafif reçinemsi muhtemelen günlük ağacı ve laden farklı bir tat veriyor. Kakulenin o hafif buruk kokusu orta kompozisyonu tamamlıyor. Alt notalarda ise yine paçuli ve kakaonun birlikteliği kakaounun biraz daha geri plana çekilmesiyle kendini alttan alta belli eden bir amber ile parfüm son buluyor.

    Bu parfüm bana şöyle bir şeyi hatırlatıyor hani bayramda anaannemize veya babaannemize gittiğimiz zaman o eski tahta evlerin hafif rutubetli kokusunun altında misafirler gelince bir kutu bitter madlen getirirler. Sonra o madlen kutu itinayla açılıp üzerindeki folyo kaldırılır. İşte tam o anda orta çıkan müthiş kakao kokusu sizi sizden alır ve ağzınızı sulandırı. İşte tam bu şekilde eski bir evde bir kutu madlen çikolatayı açtığınızda alacağanız koku budur. Umarım bu resim gözünüzde canlanmıştır.

    Parfüm her Serge Lutens parfümünde olduğu gibi EDP formunda. Kalıcılığı 4-6 saat kadar farkedilirliği ise ilk yarım saat 45 dakika sonra tene yakın. Yani çok çok kuvvetli bir parfüm değil.

    Parfümü ben biraz kilian İntoxisated e benzettim özelliklede kakao kullanımını. Konu serge lutens ise zaten yapaylık konusunu hiç tartışmamak gerekiyor. Ama yinede hiç sentetiklik olmadığını söyleyebilirim.

    Parfüm kesinlikle Serge Lutansin genel beğeniye en yakın parfümlerinden biri. Tam bir unisex hem bayan hem erkek rahatça kullanabilir. Yaş olarak ise 25 yaş ve üzeri uygun olacağını düşünüyorum.

    Kullanım alanı ise hani böyle eş dost akrabaya ev gezmelerine gidilir ya. İşte bu ortamlar için bire bir. Koyu renk bir gömlek üzerine çokta yakışır. Çok sıcak zamanlar dışında her zaman kullanılabilir ama sonbahar bu parfümün hakkı bence.

    Türkiyede maalesef bulmanız imkansız. Sadece Serge Lutens butiklerinde satılıyor. Ve her zaman bulunmuyor. Eğer fransadaysanız ve şanslı gününüzdeyseniz serge lutens butiğinden 75 ml ini 160 Euroya satın alabilirisiniz.

    Koku güzelliği 8.5
    Kalite hissiyatı 8
    Fiyat performans 8
    Kalıcılık 6
    Farkedilirlik 5
    Genel Beğeni 8

  • #2
    Elimde 2-3 ml var. Kullanmaya kıyamıyorum...

    Yorum


    • #3
      Ben de kullanma fırsatı bulduğumda oldukça keyif alıp kısaca şunları karalamışım: "Yıllardır bir kutuda kapalı kalmış, bozulmuş ve biraz nem nedeniyle de küflenmiş baharatlar gibi kokan kirli açılış hem burun büküyor hem de tuhaf bir şekilde kendine çekiyor. Bu ciddi zor açılış kısa sürüyor ve sonra kirli, tozlu küflü paçuli sahneye çıkıyor. Pek şakası olmayan bu paçuli giderek daha yumuşak bir şekle bürünürken hafif tatlılığıyla şık bir kakao / çikolata ona eşlik etmeye başlıyor. İlk anlardan hemen sonra tene yakın kalıyor ve belki de bu zorlayıcı parfüm için böylesi daha iyi. Belki şişesini alacağım bir parfüm olmayacak ama paçuliyi aynı parfümde farklı çehreleriyle sergileyen ilginç bir kompozisyon olarak kesinlikle saygı duyulacak bir eser."

      Yorum


      • #4
        gülez yazı olmuş üstad.paçuli, kakao ve amber omg çok merak ettim.

        Yorum

        İşleniyor...
        X