VERTUS DOSYASI
Türk kozmetik sektörü ve bilhassa market parfümcülüğüne hatırı sayılır bir katkıda bulunmuş olan Akat ailesi ile bir bağı var mıdır yok mudur bilemiyorum ama basın bültenlerinde markanın 1996 yılında kurulduğu ve günümüzde de birçok niş markanın tahtını salladığı söylenmekte.
Diğer pencereden de bakmak gerekirse eğer evet bir sallantı veya deprem yarattığı doğrudur: Şöyle ki; isim ve logo tercihi olarak ultra lüks cep telefonu markası ''Vertu'' ile olan benzerlikleri bir yana isim tamlaması niyetine Les Exclusives tanımını seçmeleri ve piyasadaki ilk şişe örneklerinin gerçekten Les Exclusive olması, işbilir kişilerde ve platformlarda hallice bir sarsıntıya sebep olmuştu. Adını anmak istemediğim bir takım zincirlerde de Vertus Prestige veya Premium adı altında seriye dahil olmayan ve ilginç fiyat iniş-çıkışlarına sahne olmuş ürünlerini de görmüştüm.
Aradan geçen kısa süre sonra Vertus şişe tasarımlarında, kendi iyilikleri adına değişikliğe gitmekle beraber seriye de Monarch adında yeni bir parfümü eklemiş bulunuyor. Ben de geçmişteki tüm kötü başlangıçlarını (belki de bu dikkat çekmek adına yapılmış bir pazarlama stratejisi idi..?) tüm iyi niyetim ile bir kenara bırakıp siz sevgili parfümsever' dostlarıma, bu çalışmaları deneme & alma imkanı olmayan arkadaşlara ve uygun bir dille de kendilerinden sample isteyemeyecek kadar vahim durumda olan odunlar içün; kendimce bir Vertus çözümlemesi yaptım. Peşinen söylemem gerekirse eğer bu eylem akademik bir amaç taşımaz, ciddiye alınamaz ve profesyonel bir nitelik silsilesi içerisinde yapılmamıştır. Tamamen amatör bir burnun sığ tecrübeleri ve olgunlaşmamış duyguları ile sabittir.
1-) XXIV CARAT GOLD: Encre Noire'dan ziyade Sycomore ancak Sycomore'dan daha çok Encre Noire. Şöyle ki; açılışından sonra bir numara barındırmayan Encre'nin açılışına, kokmakla kokmamak arasında insanı çıldırtan bir kararsızlığa sahip Sycomore'nin aromatik tarafı eklenmiş ve bu kimliğin de performansına steroid katılmış. Açık konuşmam gerekirse özgünlüğü yok fakat yukarıdaki her iki çalışmaya karşı üstünlükleri var. Bu üstünlük belki de sıvının içinde yüzen altın tozlarındandır fakat 200'lük bir Carat Gold, yukarıdaki ikili karşısında ilk tercihim olacaktır.
2-) BOİS et CUİR: Aşırı tatlı mandalina, orta notalardaki muhteşem meşe yosunu ve sonda da insanın burnunu yalayıp geçen masalsı nemli toprak... Fakat hepsi nafile çünkü tüm bunların kurban edilerek varılmak istenen ama başarılamayan hastalıklı nokta: Aventus...
3-) OUD NOİR: + - = Montale Black Aoud.
4-) AMBER ELİXİR: Nishane Ambra Calabria ile başlıyor başlamasına ama bir niyet bu kadar da açık belli edilmez ki: - - - = Hermessence Ambre Narguile.
5-) ROSE MOROCCO: - - = Giorgio Armani Rose d'Arabie.
6-) NİGHT DOSE: Dört dörtlük bir şipre. Guerlain Mitsouko'ya öykünen nostaljik şeftali aldehiti ve hemen ardından vuran acı-yeşil meşe yosunu, orta notalarda muhteşem bir beyaz çiçek kokusuna dönüşüyor. Yağlı dana derisine yedirilmiş sümbülteber, ara ara Vierges et Toreros'u andırıyor. Tüm bunların sarhoşluğu da dipteki tuzlu beyaz misk ile son buluyor: Secretion Magnifiques!!! Tüm Vertus çalışmalarında varolan öykünme veya taklit durumlarını göz ardı edebileceğim tek çalışma bu. Kendisine örnek aldığı isimlerin bir potada bu kadar güzel eritildiği ve kaliteli harmanla sıkılaştırdığı muhteşem bir çalışma Night Dose: XXIV Carat 5*****!!!!!
7-) FRESH ORİENT: - = Creed Original Vetiver.
8-) VANİLLE OUD: Tütsüsü çıkartılmış, karamel eklenmiş ve feminen tarafa kaydırılmış Costume National Soul.
9-) 1001: Oyle bir parfüm düşünün ki; dillere destan kuru meyveli başlangıcı Calpol öksürük şurubuna evrilsin, tütsü ile meyveleri kaynaşmadan eğreti dursun ve tatlı saman kağıdı ile bunun Jubilation XXV girişimi olduğu söylenmeyip şişelensin. Işte size 1001. Bois et Cuir ne ise bu da maalesef aynı beceriksizlik ile yeltenmiş bir girişim.
10-) ROSE PRİVE: Ne yazacağımı ben de bilemedim... Oud Noire'nin ödü alınmışı, Rose Morocco'nun gülü kısılmışı ve bunların ortasına da yeni bir isim konulmuşu. Bununla beraber serinin Oriental Rose adlı parfümünü de denemekten vazgeçiyorum çünkü biliyorum ki; ona da bir şeyler eklenip çıkarılacak ve piyasada Montale'nin önderlik ettiği 2895 varyantı bulunan bir çalışmaya çanak tutacak.
11-) OMBRE: - = Amouage Interlude.
12-) EAU de CYAN: - - - = Pril eau de Clasique.
13-) MONARCH: Bu arkadaşı üstad Luca TURIN tarzı bir açıklama ile bitirmek isterim. Monarch = Balıklı süet. Deneyin, denettirin yoldaşlar!!! Bu sizin insanlık göreviniz ve ödeviniz olsun.
Benden şimdilik bu kadar. Milliyetçi dostları kızdırmamak adına da bir ekleme yapalım madem: Bois et Cuir ve Eau de Cyan haricindeki çalışmalar bu ikisine nispeten akıcı, yumuşak ve sentetik his neredeyse yok gibi. Sanki çalışmaların çoğu sentetik notalar ile yapılmıyormuş gibi, sanki Vertus doğal içerik ve natürel yağlar kullanıyormuş gibi ve sanki bizler de bu burunlarımızla bunları hemmmmen anlayacak kalibredeymişiz gibi! Neyse...
Yorum