Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Costume National Homme, CoSTUME NATIONAL

Çökme
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

  • Costume National Homme, CoSTUME NATIONAL

    Click image for larger version  Name:	costume national homme.jpg Views:	4 Size:	190.5 KB ID:	196310

    1986 yılında kurulmuş bir İtalyan markası olan Costume National’ın 2010 yılında piyasaya sürdüğü parfüm Costume National Homme, piyasada parfümseverler tarafından ilgiyle karşılandı, kısa sürede modern klasikler arasında yer almaya başladı.

    Ağacımsı-aromatik koku grubunda yer alan parfüm, aynı yıl en iyi İtalyan Parfümü ödülünün sahibi oldu.

    Bu ödüllü parfümün arkasındaki burun ise Mugler Alien, Federic Malle’den Portrait of a Lady, Carnal Flower, Vetiver Extraordinaire gibi parfümlerden tanınan “Master Perfumer Dominique Ropion”.

    Kokunun açılışı; greyfurt, bergamot ile sivri olmayan, acı-tatlı meyveli-aromatik nüanslara sahip sitruslu meyveler ile buna eşlik eden kakule baharatı ile gerçekleşiyor. Benim kullandıkça farkına vardığım ilginç bir noktaya da değinmem gerekir, bu da açılıştaki meyveli tarafta incir nüanslarına sahip meyveli bir tat…

    İNCİRE ÇALAN MEYVELİ BİR TAT

    Çizdiği farklı karakterle burunlarda dikkat çeken kokunun bu yönüne odaklanıldığında, çok farklı dokunuşlar keşfetmek mümkün. Kullandıkça ve artık bir süreden sonra da incir parfümleriyle paralel koklamalar yaptıkça farkettiğim bu durumda, bir incirin varlığından kesin bir şekilde bahsetmek tartışılabilir olmakla birlikte en azından açıklanan mevcut koku profilinin veremeyeceği bir incire çalan meyveli bir havaya sahip olduğundan rahatlıkla söz edebilirim. Bu incire çalan meyveli tadın yanında yine koku profilinde yer almayan, kokuda yumuşak geçişler sağlayan aromatik yöne katılan hafif bir ada çayı dokunuşu da hissedebildiğim notalar arasında.

    Kokunun ilk bölümünde konumlanan kakule, turunçgillere en yakışan, ferah baharat yorumuna en yatkın baharatlardan biri olarak uyumlu, güzel bir kullanıma sahip. Kakule, kokunun sonraki bölümleri için bir mesaj taşırken, baharatlar yönünden zengin kalp bölümü için uygun bir zemin hazırlayarak aromatik tınılara sahip keyifli bir baharatlı dokunuşuyla kokuda yumuşak bir geçiş sağlıyor.

    Parfüm, ağacımsı-aromatik koku grubunda yer alsa da standart bir kullanıcıya bahsedilirken özetlenebilecek tek kelime sanırım “baharatlı bir koku” olurdu. “Ağacımsı-baharatlı” ise benim için kokunun özeti…

    YANINA ODUNSULARI ARAYAN KARANFİL

    Kakulenin aromatik-baharatlı dokunuşu kalp bölümündeki yine aromatik tınılar taşıyan “Kekik”e kadar uzanıyor ve kekik de bu geçişi adeta futbol sahasındaki 10 numara bir maestro gibi göğsünde yumuşatarak tamamlıyor ve pası sahneye çıkacak olan kokunun en fazla hissedilen notalarından olan iki baharata bırakıyor:

    “Karanfil” ve “Tarçın”​

    Click image for larger version  Name:	clovers cinnamon.jpg Views:	4 Size:	116.7 KB ID:	196311

    Nota geçişleriyle birlikte kokunun gelişimi adeta “Ender gelişen Osasuna atakları” gibi… Umut verici, samimi bir çaba içeren, şık, ender, enderleştikçe değeri artan ve bir bakıma biraz da başkaldırı içeren... Bilen bilir: Ender gelişen Osasuna atakları salt bir futbol betimlemesi değil, bir hayat felsefesidir…


    Üst notaların düşüşe geçmesiyle birlikte kendini iyice açığa çıkaran karanfil ve tarçın ile koku net bir şekilde baharatlı koku profilinde zirveye ulaşıyor. Yüksekte gezinen karanfil, etrafında biraz tarçın ve kakule ile dirsek temasından sıyrılan biraz kekik.

    Aynı zamanda fazla olmasa da yine tatlı bir yöne sahip parfümde tarçın, kokuya zenginlik katıyor. Kekik kalp bölümünde kokuya kuru, biraz da tozlu bir doku katarak aromatik nüansları yumuşak bir şekilde azaltarak seyrek bir yol izliyor. En fazla hissedilen baharatlardan biri olan karanfil ise yanına odunsuları arayan bir baharat profili çizerek dry-down bölümüne doğru yuvarlanarak bu yönüyle sandala yakınlaşan bir profil çiziyor.


    SON BÖLÜMÜN YILDIZI: SANDAL

    Son bölümün yıldızı kesinlikle sandal… Ender gelişen Osasuna ataklarını gole ile sonlandıran bir forvetin vereceği mutluluk ve huzuru taşıyan kalitede ve güzellikte. Buradaki sandal, içeriğindeki sandal nedeniyle konuşulan diğer çoğu parfümden daha fazla hissedilebilir ve doyurucu seviyede benim için.

    Baz bölümünde orta bölüm kadar olmasa da arkada yine baharatların hissedildiğini söylemek gerek. Özellikle bu noktada karanfil, bağları itibariyle ağacımsı notalar ile uzaktan da olsa akraba olduğundan olsa gerek sandal ile uyumlarıyla kokuda çok güzel yer bulmuşlar. Baz bölümünde de hissedilen karanfil ile bu baharatlı yönün, sandalı özünün aksine daha odunsu nüansı daha koyu ve diri kıldığını düşünüyorum. Sandala çok yakışan gülün de açıklanan notalarda yer almasa da bir dokunuş olarak yer aldığını hissedebiliyorum. Koku profilinde yer alan paçuli ise kokudaki en az hissedilen notalardan; yüksek volume'lü bir kullanımının olmadığı için paçulinin burada kokuya kirlilik katacak ya da herhangi bir şekilde kokunun aura'sını değiştirecek bir etkisinden pek bahsedemeyiz.

    Bunların yanında kokuda biraz tatlı bir tadında olduğunu es geçmemek gerek ama bu tatlılık genel olarak karşılaşılan standart bir tatlılık değil, sandalın hafif sütlü-balzamik-tatlımsı noktalarını harekete geçirecek olan alttan alta labdanumdan geliyor olsa gerek; amberimsi bir tatlılık. Bunun içinde, sandala en çok yakışan notalardan bir diğeri olan, parfümlerin açıklanan koku profilinde yer almasa da parfümlerde genellikle az olsa bulunan miskten gelen bir tatlılık da hissedilebiliyor. Sonuç olarak burada baharatlı-odunsu kokuyu biraz dengeleyen, sıradanlıktan uzak bir tatlılığın da yer aldığından bahsetmek yanlış olmaz.

    ŞIK BİR TAKIM ELBİSENİN ESTETİĞİ

    Baharatların son bölümde düşüşe geçmesiyle birlikte yine alttaki bu baharatların yardımıyla sandal, daha diri bir şekilde, özellikle karanfil ile odunsu tarafı vurgulanarak yukarı taşınıyor; labdanum ve misk ile de kuru-odunsu kurak yöne bir canlılık katarak dengeleyen bir sıradanlıktan uzak miske uzanan amberimsi bir tatlılık ile de çok yönlülük kazanıyor. Buradaki son bölümlerde kirli bir tatlılıktan değil, temiz bir tatlılıktan söz edilebilir.

    Koku, son bölümde; sandalın hem odunsu yönünün, hem de biraz sütlü-balzamik-tatlımsı yönünün birlikte bütüncül olarak hissedildiği, bunun için koku molekülleri düzeyinde oynandığını düşündüğüm usta bir koku tasarımcının elinden çıkma harika bir sandal yorumuna ulaşılıyor. Son bölümlerin ilk başlarından özellikle karanfil olmak üzere baharatların verdiği diri, kuru, tok bir şekilde açığa çıkaran sandal, dry-down bölümlerinde yumuşayarak kremsi, temiz bir tatlılık ile takım elbiselerin yumuşak temiz aura'sına doğru eğilen estetik kokusuyla ten kokusuna dönüşüyor ve kumaşlarda biraz da iz bırakarak tenden ayrılıyor...

    Click image for larger version  Name:	costume national homme2.jpg Views:	4 Size:	37.0 KB ID:	196312

    Yazının sonlarına gelirken parfüm hakkında genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, Costume National diğer tasarımcı markalara göre kullandığı kaliteli hammaddeler ve daha eşsiz kokuları ile dikkat çeken bir marka haline gelmiş, tıpkı Comme des Garçons gibi parfümleri tasarımcı-niş arasında bir yerde konumlandırılmış bir marka.

    Costume National Homme ise bu markanın bir klasiği, hatta genel olarak parfüm dünyasındaki modern zamanlardaki bir klasik haline gelmiş bir parfüm. Bu açıdan, parfüm hobisine yeni başlayanların, bu hobi içerisinde yer alanların koklamadan geçmemesi gereken kokulardan. Tam bir fiyat-performans parfümü olan CNH, baharatları, baharat kokularını sevenlere ise şiddetle tavsiye edilir...

    Sonbahar-kış mevsimlerine harika uyum sağlayacak baharatlı-ağacımsı bir sıcak koku profiline ve performansa sahip bu parfüm, biraz daha olgun yaşlara, casual-klasik veyahut salt klasik giyime son derece yakışacak bir tarza sahip.

    Değinmem gereken bir nokta da gayet beğeni toplayan bir parfüm olsa da tam olarak bir genel beğeni parfümü olmadığı... Bu parfüm hakkında kullanıcı yorumları, geri dönüşlerine bakıldığında en fazla dikkat çeken nokta kokunun belli bir beğenilmeme oranına sahip olduğu ve buna en fazla sebep de karanfilin olduğu. Bu durum, modern tasarımcı parfümlerinde karanfilin çok sık kullanılan bir nota olmadığı için olsa gerek ama ben özellikle bu yüzden ve kokuya biraz nostaljik bir hava verdiği için ve de kişisel olarak sevdiğim bir baharat olduğu için sevdiğimi söylemeliyim. Bunun yanında son bölümde ortaya çıkan sandal yorumu da beni tavlayan en önemli unsurlardan biri.

    ENDER GELİŞEN OSASUNA ATAKLARI GİBİ...

    Costume National Homme: “Master Perfumer Dominique Ropion” elinden çıkma dikkat çekici baharat kullanımı ve sahip olduğu sandal yorumu ile kaliteli, karakterli, özgün, modern zamanların klasiği; niş olan marka mıdır? Yoksa koku mudur? sorusunu sorduracak kadar değerli bir iş olduğu kadar aynı zamanda tam bir fiyat performans parfümü.

    Ender gelişen Osasuna atakları gibi nota geçişleriyle ustaca tasarlanmış; bize umut etmeyi öğreten, ender, bugün tasarımcı piyasasının durumuna baktıkça da enderleşen, enderleştikçe de değerleşen, samimi bir çaba içeren, kelebeklerin kanatlarından yansıyan en yalnız foton kadar güzel bir parfüm.

    Click image for larger version  Name:	osasuna.jpg Views:	4 Size:	55.4 KB ID:	196313
    Son Düzenleme Aryan; 28-02-21, 16:38. Tarafından yapıldı.

  • #2
    İncir notasını seviyor isen Anka kuş Topkapı’ya bi bak derim @Aryan.. Çok doğal bir incir dokunuşu var, eline sağlık bu arada.. Keşke bu kadar uzun yazabilsem ben de blogda filan.. Ne yazık ki şu ara odaklanamıyorum hiçbir şeye uzun süre..
    Son Düzenleme Swann; 01-03-21, 13:41. Tarafından yapıldı.

    Yorum


    • #3
      Orjinal yazı sahibi: Swann View Post
      İncir notasını seviyor isen Anka kuş Topkapı’ya bi bak derim @Aryan.. Çok doğal bir incir dokunuşu var, eline sağlık bu arada.. Keşke bu kadar uzun yazabilsem ben de blogda filan.. Ne yazık ki şu ara odaklanamayorum hiçbir şeye uzun süre..
      Teşekkürler Swann. Bu kadar uzun yazmanın çok iyi bir şey olduğundan emin değilim. Yazdıktan sonra, "Sahi bu kadar uzun yazmaya gerek var mıydı?" diye sorduğum olabiliyor

      İncir notasına öncesinde biraz mesafeliydim, şuan ise nötrüm diyebilirim. CNH'da ekstra olarak bu yönün üzerine gidip bahsetme sebebim açıklanan koku profilinde yer almıyor oluşu ve parfümün kullanıcı yorumlarında bahsedilmemesi... Burada bahsettiğim incir, bu kokunun en subjektif taraflarından birisi.

      Gerçekçi, doğal incir kokusu deyince aklıma direkt Diptyque'in Philosykos'u geliyor... Eğer incir seviyorsan ve bu parfümü koklamadıysan ben de sana bu parfümü tavsiye etmiş olayım. Ama
      Philosykos'da bir incir dokunuşundan söz edilemez. Parfüm baştan sona her yönüyle incire övgü niteliğinde bir incir parfümü.

      Aynı parfürmör tarafından tasarlanmış ve Philosykos'un daha feminen yöne eğilmiş versiyonu olarak yorumlanan L'Artisan Parfumeur markasından
      Premier Figuier parfümüne de bir burun atabilirsin.

      PaçuliGül-sever isen, Guerlain'ın son yıllardaki işlerinden; incir dokunuşuna sahip Patchouli Ardent parfümünü de tavsiye edebilirim. Geçtiğimiz günler biraz üstün körü kendisini koklamış olsam da açılışındaki incir-pembe biber dokunuşu ile beni şaşırtan bir paçuli kokusu oldu. Ardından kokuyu pek takip edemesem de çok farklı bir yere gittiği kesin tabii...
      Son Düzenleme Aryan; 01-03-21, 13:48. Tarafından yapıldı.

      Yorum


      • #4
        Kalemine sağlık hocam, Cn Homme benim de sevdiklerimdendir.

        Yorum


        • #5
          Rebul İstanbul denediniz mi hocam.

          Yorum


          • #6
            Orjinal yazı sahibi: İbrahim20 View Post
            Kalemine sağlık hocam, Cn Homme benim de sevdiklerimdendir.
            Teşekkür ederim İbrahim20 hocam.

            CN Homme parfüm forumlarındakilerin aşina olduğu bir parfüm olsa da normalde Sephora, Sevil gibi popüler mağazalarda satılmadığından olsa gerek dışarıdaki insanların az bildiği parfümlerden biri olduğunu fark ettim.

            Hatta geçen haftalarda ofiste bana Atelier Rebul Istanbul'dan bahseden birisine ben de CN Homme'dan bahsetmek durumunda kalmıştım. CN Homme'un bilmediği bir koku olduğunu belirtmişti.


            Orjinal yazı sahibi: Selective44 View Post
            Rebul İstanbul denediniz mi hocam.
            Uzun süre önce İstanbul'u koklama şansım olmuştu ama o zaman CN Homme'a bu kadar hakim değildim ve zaten o da üstün körü bir koklamaydı. Benzerlikleri hakkında çok sayıda yoruma denk geldim, bunun da malum farkındayım ama şuan aralarında net bir karşılaştırma yapabileceğim kadar koku hafızamda yeri yok maalesef... Selective44

            Yorum


            • #7
              Elinize sağlık inceleme için. En sevdiğim designer kokulardan niş kalitesinde rahatlıkla .

              Yorum


              • #8
                Evet nefis bir kokudur kendileri

                Yorum


                • #9
                  Burdaki yorumdan sonra dekant edindim. Vücut kimyam uyuşmadı. Tenimde incir kokusuyla başladı. Uzun süre böyle devam etti. Ardından karanfile geçiş yaptı.Baştan sona ten kokusu olarak kaldı. Sadece bu notalar. Karanfil birazdaha etkin ve uzun süreli olsaydı yine yeterliydi benim için. Bir kaç gün sonra tekrar denerim artık. Ama umudum yok. Parfümler tenimde hep cılız kalıyor. Aramaya devam.

                  Yorum


                  • #10
                    Orjinal yazı sahibi: junleon View Post
                    Burdaki yorumdan sonra dekant edindim. Vücut kimyam uyuşmadı. Tenimde incir kokusuyla başladı. Uzun süre böyle devam etti. Ardından karanfile geçiş yaptı.Baştan sona ten kokusu olarak kaldı. Sadece bu notalar. Karanfil birazdaha etkin ve uzun süreli olsaydı yine yeterliydi benim için. Bir kaç gün sonra tekrar denerim artık. Ama umudum yok. Parfümler tenimde hep cılız kalıyor. Aramaya devam.
                    Ev gibi genelde tek bir mekan üzerinde çok sosyal temasın olmadığı zamanlarda koku adaptasyonu sebebiyle performans değerlendirmelerinin doğru olmadığını düşünüyorum. Performansı iyi değil diye düşünülen parfümlerden bazen farklı mekan değişimlerinde, farklı sosyal temaslarda çok şaşırtıcı geri dönüşler alınabiliyor.

                    CN Homme genelde performansı iyi olarak değerlendirilen kışlık parfümlerden olduğu için yorumunuz üzerine aklıma reformülasyon sorunu geldi... Reformüle bir CN Homme kullanıyor olabilirsiniz. Bence koku estetiği en önemlisi ve bu açıdan sevemiyorsanız zaten bu kokuyu bir kenara bırakabilirsiniz. Ama sevdiğiniz, teninizde cılız kaldığını söylediğiniz parfümleri tende değil de biraz da kıyafetlerde kullanırsanız performans açısında daha tatmin edici olabilir...

                    Yorum


                    • junleon
                      junleon Yorumladı
                      Yorumu düzenleme
                      Bu reformulasyon olayından bıktım. Serge lutens cherqui ye göz dikmiştim. kokuyorum.net te baktım iki keremi ne reformulasyon dediler. fragrantica da artık yorumcular hangi yılın şişesi olduğunu yazıyor yorumlarının. Bir dekant alıyoruz vucut kimyammı uyuşmadı yoksa reformülasyonmu diye şüpheye düşüyoruz.

                  • #11
                    Ne costume mus arkadas ...

                    SM-G950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

                    Yorum


                    • #12
                      Bu parfümü daha sonraları tekrar denedim. Performans konusunda fikrim değişti. Yayılımını şu anda iyi buluyorum. Hava sıcaklığı unsuruna bağlıyorum. İncir notası bana göre değilmiş ama. Bunu iyi anladım. Beni rahatsız etti. Yorucu buluyorum bu notayı. Karanfilin baskın olmasını tercih ederdim. Yiğidin hakkını vermek lazım, performansı yüksekmiş.

                      Yorum

                      İşleniyor...
                      X