Neroli, turunç veya acı portakal diye de bildiğimiz Seville Portakalı ağacının üzerinde açan çiçeklerden buhar distilasyonu yöntemiyle elde edilen bir yağ. Türkçede Neroli’ye portakal çiçeği de dense de arasında çok fark var...
Neroli için “acı portakal çiçeği” ifadesi daha doğru olmakla birlikte; acı olmayan portakal çiçeğinin tadı neredeyse baygın tatlı ve neroli’yle mukayese edildiğinde görece kuvvetsizken, nerolinin hafif bir baharat notasını tatlı ve çiçeksi diğer notalarla beraber sunan daha kuvvetli bir kokusu vardır.
Kökeni Güneydoğu Asya olan neroli, Avrupa’ya 12. Yüzyılda Araplar tarafından getirildiği varsayılıyor. Bugün için genel olarak Güney Fransa, Fas, İspanya, Tunus, Cezayir, Mısır, Sicilya, Suriye ve hatta ABD’de üretiliyor.
Parfüm dünyasında kullanımı 16’ncı yüzyıla kadar uzanıyor… İlk kez 17’nci yüzyılda Nerola Prensesi Anne Marie Orsini’nin banyo suyuna kattığını ve eldivenlerine sıktığını söyleyerek tanıttığı neroli, özellikle portakal, yasemin, ylang ylang ve gül yağlarıyla çok uyumlu. Yüksek kaliteli neroli üretebilmek için en az 20 senelik ağaçların çiçekleri kullanılıyor. En kuvvetli aromatik anti-depresan kokulardan biri ve afrodizyak olduğu söylenegeliyor.
İçinde baskın bir şekilde bulunduğu bazı parfümler:
Tom Ford Neroli Portofino, Dunhill Icon, Jo Malone Basil & Neroli, Mugler Cologne, Guerlain Aqua Allegoria Nerolia Bianca, Ferrari Bright Neroli, Atelier Cologne Grand Neroli, Profumum Roma Neroli, Amouage Reflection Man, Creed Neroli Sauvage...
Yorum