İlk parfümünü 2015 yılında piyasaya süren Avustralya'lı artisan bir marka olan Forte & Manlé, Rasei Fort tarafından kurulmuş. Koleksiyonunda toplam 8 parfüm bulunan markanın bütün parfümlerinin arkasındaki burun Rasei Fort. Parfümlerin oluşturulmasındaki felsefe bireysel, eklektik ve sıklıkla eksantrik tarzda; fikirlerin, ideallerin bir karışımı şeklinde betimlenmiş.
Parfüm sanatında kendi kendini yetiştirmiş Rasei Fort, gelişen popüler kültürü, tarihi ve çeşitli kültürleri özellikle Türk kültürünü referans almış parfümlerinde. Bunların sonucu olarak karşımıza günümüz dünyasıyla eski dünyanın karakteristik hassasiyetlerinin bir birleşimi denilebilecek lüks kompozisyonlara sahip parfümler çıkarma iddiasında olan bir marka.
Hiç bir parfümünü koklama imkanım olmadı ancak parfüm isimleriyle ve şişe tasarımlarıyla oldukça ilgimi çekti diyebilirim.
Araştırma yaparken markanın kendi sitesinden ve fragrantica'dan yararlandım. Çeviriyle alakalı bir hata fark ederseniz bildirmeniz halinde düzeltme yapabilirim.
Parfümlere bakacak olursak;
Mr. Bojnokopff`s Purple Hat (2015)
EDP konsantrasyonunda, oryantal odunsu olarak sınıflandırılmış 50 ml şişede satışa sunulmuş.
"St. Petersburg, circa 1897
Mr. Bojnokopff's purple hat benim bütün bu yıllar içinde en özenli olduğum ve ustaca tasarladığım takip edenlerin büyülendiği ve hayret ettiği bir illüzyonumdur. Odunsu gurmeler her zaman benim tercihim olmuştur."
Üst Nota: Lavanta
Orta Nota: Siyah çikolata, Vanilya
Temel Nota: Vetiver, Sedir, Guaiac ve Öd
Detaylara buradan bakabilirsiniz
Charlatan (2016)
EDP konsantrasyonunda, floral-meyve gurme olarak sınıflandırılmış 50 ml şişede satışa sunulmuş.
Sitesindeki tanıtım yazısı beni benden aldı; nasıl bir kafadır gerçekten bayıldım:
"Büyük başlangıçlar, bolca yeşil çayırlar
Planlar belirir, idealler, haritalar, hedefler, gül renkleri, ütopik rüyalar, mutluluk.
Şartlar değişir, yalanlar su üstüne çıkar. Yılanyağı*, Jack'in Fasulyeleri**, erişilemez serap.
Çözülen iplik, Pandora'nın kutusu, melankolik civcivler, gri düşüş.
Eğer ona(dişil zamir) sahip olamazsam, o zaman kimse olamaz"
*Geleneksel Çin tıbbında ateş, baş ve eklem ağrılarında kullanılan su yılanından elde edilen bir ilaç
**Gece ekildiğinde ertesi gün göğe kadar büyüyen fasulyeleri anlatan eski bir İngiliz Peri masalı
Üst Nota: Armut, Siyah çikolata
Orta Nota: Damask Gülü (Şam Gülü esasında Anadolu'ya özgü bir güldür), Fas Yasemini, Vanilya, Tuber (bir çeşit yumru kök)
Temel Nota: Osmantus, Avustralya Sandalağacı, Amber, Madagaskar Vanilyası
Maduro (2016)
EDP konsantrasyonunda, oryantal odunsu olarak sınıflandırılmış 50 ml şişede satışa sunulmuş.
Fidel Castro'nun favorisi Küba tütünlerinden yapılmış Cohiba Maduro purolarından esinlenmiş parfümün notaları şu şekilde:
Üst Nota: Ananas, Kırmızı Elma, Fesleğen, Tarçın
Orta Nota: Damask Gülü (Şam Gülü esasında Anadolu'ya özgü bir güldür), Bourbon Vanilya, Balmumu, Bal
Temel Nota: Tütün, Amber, Paçuli, Vetiver, Benzoin, Atlas Sediri
Fatih Sultan Mehmed (2016)
EDP konsantrasyonunda, floral-şipre olarak sınıflandırılmış 50 ml şişede satışa sunulmuş.
Parfüm şişesinin üzerindeki Fatih Sultan Mehmed portresi Gentille Belli'nin Meşhur Fatih Portresi adlı eserinden esinlenmiştir.
Fatih'in meşhur "Ey Konstantiniye ya sen beni alırsın ya ben seni alırım" sözüyle kendi sitesinde tanıtılarak gönlümde taht kurmuştur

Ayrıca parfümün sayfasında Fatih Sultan Mehmet ile İlgili şu bilgilere yer vererek bize ve bütün dünyaya tarih dersi verir gibidir:
-12 yaşında tahta çıkmıştır.
-21 yaşında Konstantinapol'ü fethetmiştir.
-II. Mehmed (Fatih), Avrupa'ya korku salan zaferlerin mimarı olmuştur.
-Bizans'a ölümcül darbeyi vurmuştur.
-Kendisine karşı 3 kere haçlı seferi düzenlenmiştir.
-Bir Rönesans prensi olup sarayında Persli veTürk şairleri, Arap ve Grek astronomları, İtalyan akademisyenleri ve sanatçıları barındırmıştır.
-Yüce bir taktikçi(stratejist) olup, 70'den fazla gemiyi karadan yürüterek Boğaz'dan Haliç'e indirmiştir.
-Tarihte eşsiz bir askeri kahraman, devletçi, aşık, sanatın ve bilimin patronu(koruyucu ve geliştirici manasında)dur.
-Bütün Osmanlı Sultanları'nın en büyüğü olarak anılmaktadır.
Üst Nota: Bergamot, Petitgrain (küçük meyve çekirdekleri), Elma
Orta Nota: Lale, İris, Vanilya, Ambergris, Damask Gülü (Şam Gülü esasında Anadolu'ya özgü bir güldür)
Temel Nota: Virjinya Sediri, Öd, Misk, Paçuli, Amber, Benzoin.
Harem Rose (2016)
EDP konsantrasyonunda, floral olarak sınıflandırılmış 50 ml şişede satışa sunulmuş.
Kendi sitesinde Kanuni'nin eşi Roxelana (Hürrem Sultan)' ya ithafen Muhibbî mahlasıyla yazdığı meşhur şiiri ile tanıtılmıştır:
Benim birlikte olduğum, sevgilim, parıldayan ayım,
Can dostum, en yakınım, güzellerin şahı sultanım.
Hayatımın, yaşamımın sebebi Cennetim, Kevser şarabım
Baharım, sevincim, günlerimin anlamı, gönlüme nakşolmuş resim gibi sevgilim, benim gülen gülüm,
Sevinç kaynağım, içkimdeki lezzet, eğlenceli meclisim, nurlu parlak ışığım, meş’alem.
Turuncum, narım, narencim, benim gecelerimin, visal odamın aydınlığı,
Nebatım, şekerim, hazinem, cihanda hiç örselenmemiş, el değmemiş sevgilim.
Gönlümdeki Mısır’ın Sultanı, Hazret-i Yusuf’um, varlığımın anlamı,
İstanbul’um, Karaman’ım, Bütün Anadolu ve Rum ülkesindeki diyara bedel sevgilim.
Değerli lal madeninin çıktığı yer olan Bedahşan’ım ve Kıpçağım, Bağdad’ım, Horasan’ım.
Güzel saçlım, yay kaşlım, gözleri ışıl ışıl fitneler koparan sevgilim, hastayım!
Eğer ölürsem benim vebalim senin boynunadır, çünkü bana eza ederek kanıma sen girdin, bana imdad et, ey Müslüman olmayan güzel sevgilim.
Kapında, devamlı olarak seni medhederim, seni överim, sanki hep seni öğmek için görevlendirilmiş gibiyim.
Yüreğim gam ile, gözlerim yaşlarla dolu, ben Muhibbi’yim, sevgi adamıyım, bana bir şeyler oldu, sarhoş gibiyim. Bir hoş hale geldim.
Parfüm notalarında sadece Gül belirtilmiştir.
Amber Absolutely (2016)
EDP konsantrasyonunda, oryantal olarak sınıflandırılmış 50 ml şişede satışa sunulmuş.
"Ateşe büyülenmiş ve pervane olmuş güve gibi, mesteden aroma"
Üst Nota: Erik, Siyah Frenk Üzümü
Orta Nota: Gül
Temel Nota: Misk, Amber, Benzoin, Sedir, Vetiver, Laden
Confessions of a Garden Gnome (2016)
EDP konsantrasyonunda, floral-odunsu-misk olarak sınıflandırılmış 50 ml şişede satışa sunulmuş.
"Son itirafımdan beri dört mevsim oldu" Anonim
Baharın canlanışı, kışın soğuğu, yazın güneşi ve sonbaharın rüzgarıyla bir olanlar tarafından yaşanır...
Üst Nota: Pembebiber, Kişniş, Sicilya Bergamotu, Yuzu
Orta Nota: Gül, Zambak, Menekşe Yaprağı, Mango
Temel Nota: Beyaz Misk, Amber, Virjinya Sediri, Huş, Ambergris
Süleyman Le Magnifique (2017)
EDP konsantrasyonunda, Fragrantica'da henüz listelenmemiş 50 ml şişede satışa sunulmuş.
"Osmanlı hanedanı muhteşem hükümdarla canlandı...
Muhteşem Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu'nun "Altın Çağı" olarak adlandırılan aydınlanmasının ve refahının en üst limitlere ulaştığı bu zamanda 46 sene hükümdarlık yaptı.
Kanunî ünvanlı Süleyman, Sultanlar içinde en etkili olanlarından biriydi. Ayrıca tartışma konusu haline gelmiş eşi Hürrem Sultan(Roxelana)'a olan aşkı onu diğer Sultanlardan da ayrı bir yere koymuştur.
Geleneklere karşı çıkan, yeni kanun koyan. Heybetli bir komutan, romantik bir şair. Bu çelişkili nitelikler, öd'den gelen hayvansallığın gülden, miskten ve amberden gelen tatlılıkla kontrastlanarak parfümde somutlaşmıştır. Bir aykırılık, aynı zamanda gelmiş geçmiş en büyük Sultanlardan birine hürmet eden bir armoni.
Notalar ayrı olarak verilmediği için karışık olarak paylaşıyorum:
Kasnıotu, Amber, Misk, Benzoin, Paçuli, Vetiver, Öd, Sandalağacı, Gül, Sümbülteber, Vanilya, Ambergris, Tarçın, Kırmızı Elma.
Maalesef bir gönderide en fazla 5 fotoğraf paylaşılabildiği için bazı parfümlerin fotoğraflarını yükleyemedim

Sonuç olarak her bir parfümünü çok merak ettiğim bir keşif oldu benim için. Deneyen, bilen var mı ya da daha önce bu parfüm evinden bahsedildi mi bilmiyorum. Ancak yapılacak bir splite kimse hayır demez sanırım. Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Sevgiler...
Yorum