Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Parfümlerin Raf Ömrü Meselesi

Çökme
Sabit bir konu.
X
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

  • Parfümlerin Raf Ömrü Meselesi

    Bir çok kişi parfüm alırken çeşitli yerlerden batch sorgusu yaparak o parfüm bayat mı yoksa taze mi diye bir araştırma yapmaya başlar. Şikayetvar gibi şikeyet sitelerine girin bir çok şikayet olduğunu göreceksiniz bu konu hakkında. Hepsiburadadan mizuya, Trendyoldan N11 satıcılarına kadar hemen hemen herkesi bayat parfüm satıyorlar diye şikayet etmişler .

    Peki bu iddialar ne kadar gerçeği yansıtıyor hemen bakalım.

    Biz parfüm severler biliyoruzki parfümlerin ömrü ilk fıslamadan itibaren başlar ve ilk fıslmadan sonra 3 sene içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Bakın burada bu 3 sene mevzusuna da ayrı bir parantez açayım. İlk fıslamdan itibaren parfümün içine hava gireceğinden dolayı bazı moleküler bozulmalar 3 sene sonra başlar demektir bu. Ve saklama koşulları iyi olan kullanılmış bir parfümde bu süreyi çok daha fazla uzatabilirsiniz. Bu saklama koşulları oda sıcaklığı ve ışık görmeyen ortamlardır. Bunun için en güzel yer kapalı dolaplardır.

    Kapalı hiç kullanılmamış bir parfümün raf ömrünün ne kadar olacağınıda yine saklama koşulları belirler. Bazı vintage diye tabir ettiğimiz 40-50 senelik parfümlerin hemen hemen hiç bozulmadan günümüze kadar gelmeleri ve çok yüksek fiyattan satılmaları bunlara güzel bir örnektir. Hiç açılmamış bir parfümün ne kadar süre raf ömrü olduğu günümüzde ne yazık ki belli olmamakla beraber biz kısacası uzun yıllar diyebiliriz.
    Click image for larger version  Name:	raf ömrü.jpg Views:	1 Size:	17.5 KB ID:	53159


    Almış olduğunuz parfümün çoğunlukla kutusunun altında bulunan bu işaretler. İlk kullanımdan sonra kaç ay boyunca taze kalacağını gösteren işaretlerdir. Üretim tarihinden itibaren son kullanım tarihini gösteren işaret değil. Hiç kullanılmamış bir parfümün son kullanım tarihi yoktur.

  • #2
    Ben iyi saklandığı sürece çok uzun yıllar dayanabileceğinin taraftarıyım, kullandığım vintage parfümlerden yola çıkarak ve 3 senede tüketin 2 senede bayatlar vs gibi genellemelerinde üreticilerin uydurduğu bir tüketim taktiği olarak görüyorum, tabiki %80 i narenciye vs. tabanlı olan parfümleri ayrı tutuyorum, onlar gerçekten 3-5 sene içinde hafif değişimlere maruz kalabiliyor eğer düzgün saklanmaz isede zaten hepten gidiyor

    Yorum


    • #3
      Cok guzel bir baslik oncelikle, eminim cogu soruyu cevaplar insanlarin kafasindaki.

      Bu tarih kodlarinin konmasi tamamen pazarlama ile ilgili birsey. Eskiden L'Oreal markalari 36 ay koyardi, artik 24 ay koyuyorlar. Bu ayni marketten aldigimiz urunlerdeki Son kullanma tarihi gibi birsey, aslinda o tarihde kotuye gitmiyor ama fazla tuketilmesi istendigi icin yapilan birsey.

      Dogru ortamla tutuldugu surece, oda sicakligindan asagi serin bir ortan ve herhangi bir isik gormeyen ortamda, parfum yillarca dayanacakdir. Bayat parfum tabiri bana cok komik geldi gercekden, insanlar bunu nasil anlayabiliyor ben sasirdim, kimsayal bir teste sokum molekuler birlesimini mi inceliyorlar ki orjinal formula ile karsilastirip ayrisan ve kaybolan molekulleri buluyorlar ?

      Parfumun tabi ki bir yasam suresi var, ve ne kadar dogru tutulsada bana gore hala etken seyler var. en buyugu HAVA olsa gerek. Parfumler yapildikdan sonra sprayer kapatildiginda iceri hava girisi blocklaniyor sprayerin altindaki birseyle. Bu block bizim ilk sprayi siktigimizda kiriliyor, bidahakine dikkat ederseniz ufak bir ses duyabilirsiniz icerden, bundan sonra parfumun icine hava girisi her spray skildiginda saglaniyor. Bu hava'nin kokuya zarar verebilmesi icin cok uzun sure gecmesi lazim ve bana gore tek etken sey bu ama bu bile 30-40 seneden daha fazla surebilir.

      Ayriyetten sunada deyinmek istiyorum, sentetikler ve natural iceriklerin yasami. Cogu insan Natural icerikler daha fazla dayanir diye dusunuyor ancak Naturaller cok daha hizli kotulesiyorlar, dusundugumuzden cok cok daha hizli. New Yorkda ki Niche dukkani Twisted Lilly de sahibine sordugumda neden natual parfum yapan firmalari satmiyorsunuz diye, kendisinin cevabi direk bu olmusdu; cunku naturallerin renk degistirmesi, ve kokusunun kotuye gitmesi yaklasik 3-4 ay suruyor, ve bundan sonra da satamiyoruz veya rafda tutamiyoruz, musterilerdende cok tepki geliyor.
      Gunumuzun yeni uretilen ve yeni muhendisliklerle bulunen yeni sentetikler cok daha uzun yasama sahip. Cok daha iyi bir teknoloji ile uretiliyorlar ve her turlu sey goz onune aliniyor, kokunun yasam sureside bunlardan birisi. Sentetikler cok daha uzun yasam suresine sahip.

      Kisisel koleksiyondan, 1997 Kenzo Homme, 2006 Le Male, 1998 Fahrenheit, 2007 Issey miyake Pour Homme, 1974 Chanel No.5 (sadece kucuk extrait) ve bunlarin hepsinin kaliciligi , kokusu yerinde ve cok gucluler.

      Yorum


      • #4
        Teşekkürler hocam, açıkçası bilmiyordum ve parfümde "tazelik"in önemli olduğunu düşünürdüm. Bunu öğrendiğim iyi oldu.

        Yorum


        • #5
          2007 yılı üretimi armand basi homme parfümümde en ufak bir bozulma yok ben takılmıyorum böyle şeylere

          bir an evvel bitir yenisini al politikası uyguluyorlar

          Yorum


          • #6
            Faydalı bir başlık..

            Beni en çok sinirlendiren sorulardan biri, örnek: " bu parfum 4 yıllık ama, taze mi?"

            Evet taze! Çünkü doğru saklandı.. Dolabımda neredeyse 20 yaşında olan Poison ve Lou Lou gibi vintage parfumler var, performans ve koku kalitelerinde hiçbir değişim hissetmiyorum..
            Sebebi iyi saklanması.

            Matrai'nin dediği gibi, kapalı / ışık görmeyen bir dolap en iyi çözüm.

            Mümkünse odanın radyatörlerden uzakta çok sıcak olmayan bir köşesinde durması daha iyi. Bir de parfümün molekül yapısına en çok zarar veren şeylerden birinin ısı değişimi olduğuna defalarca şahit oldum, yani bir sıcak / bir soğuk görmesi parfümün.

            Örneğin banyoda saklanan parfümler, banyo yapılırken birden ısınan banyo ve sonra düşen sıcaklık.
            Ya da arabada saklanan parfümler, özellikle yazın sıcak havada parfüm mahvoluyor.
            Bir de bozulmasın diye buzdolabında saklanıp, sonra gündüz çantamıza atıp gezdirdiğimiz, akşama yine buzdolabına koyulan parfümler..

            Kulanılan içeriklerin de kalitesi önemli tabii, ama eğer ışığa maruz kalmadıysa ya da ısınma/soğuma durumuna, bir parfüm öyle kolay kolay bozulmuyor..

            Hatta artık, özellikle designer parfümlerin (Dior, Chanel gibi) formülasyonlarının gitgide zayıfladığını gördükçe, eski tarihli parfüm arar oldum..

            Yorum


            • #7
              Güneş görmesin yeter. Kuzenimin parfümü sırf alkol olmuştu güneş gördüğü için diğer türlü bir sıkıntı yok.
              Sadece garçons.

              Yorum


              • #8
                Evde iyi sakladığım black orchid var 5 senedir bir şey olmadı önemli olan iyi muhafaza bence

                Yorum


                • #9
                  Merhaba,

                  Kullanmadan once parfum sisesini calkalamak gerekir mi?

                  Yorum


                  • #10
                    Orjinal yazı sahibi: theman_on_thestreet View Post
                    Merhaba,

                    Kullanmadan once parfum sisesini calkalamak gerekir mi?
                    Parfüm sıvısı çözünmüş halde bulunduğu için sallamaya gerek yoktur. Tam tersine parfümünüzde çökelti görürseniz bozulduğundan endişe edin.

                    Yorum


                    • #11
                      Bence uzun süre kalması şaraf gibi oturmasını sağlıyor. Arada çalkalayınız. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

                      Yorum


                      • #12
                        ben takılmıyorum raf ömrü meselesine şişe açılmadıktan sonra bişi olmaz

                        Yorum


                        • #13
                          Eski bir ferah parfümün üst notalarının hafiften kaybolduğunu hissedebiliyorum.
                          Ama performans olarak bir olumsuzluk gözlemlemedim.

                          Yorum


                          • #14
                            hem vintage parfüm arıyosun hemde raf ömrüne takılıyorsun olucak işmi şimdi bu

                            Yorum


                            • #15
                              Benim gözümde parfümden anlama turnusolü bu mevzu.
                              https://www.fragrantica.com/member/789115/

                              https://www.instagram.com/sebnemin_dunyasi/

                              Yorum

                              İşleniyor...
                              X