Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Tax Free

Çökme
X

• Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

• Tax Free

Yurt dışında alış veriş yaptığınız zaman bazı ürünlerde %10-15 arasında vergi iadesi alabilirsiniz bu olaya tax free denir.konaklama,yeme-içme gibi ürünlerde geçerli olmamakla beraber bizi ilgilendiren kozmetik reyonlarından yapacağınız alışverişlerde genellikle bu vergi iadesini alabilirsiniz.

Bazı mağzalar minumum 50 euro-100 euro gibi harcama kotası koyarken bazı mağzalarda bu kota aranmaz.Bir çok insan aman ne uğraşıcam demesine rağmen esasen çok kolay bir uygulamadır.Alış veriş yaptığınız mağzada bir form doldurursunuz muhtemelen çalışanlar size yardımcı olacaktır bu forumu doldururken.

Bu forumla beraber tax free ofislerine giderek vergi iadenizi alırsınız.Fiş ve faturalarınızda istenebilir bu nedenle ülkeyi terk edene kadar faturalarınızı atmayın ve tax free formuyla beraber görevliye verin anında paranızı nakit olarak alırsınız.Yanlış hatırlamıyorsam nakit olarak almak istemezseniz kredi kartınıza veya hesabınıza iadede olabiliyor.Hatta çek bile veriyorlar.Bunun için tax free formunu dikkati doldurmanız gerekiyor.

Söylenenlere göre tax free ofisinde çalışan bazı görevliler vergi ödemesi esnasında ürünüde görmek istiyorlarmış ancak benim barcelonada yaptığım alışverişte görevli böyle birşey istememişti.Bu nedenle bavulunuzu havayolu şirketine vermeden önce tax free ofisine gitmenizde fayda var.Her hava alanında tax free ofisi bulunuyor ancak şehrin bazı yerlerinde de bu ofislere rastlamak mümkün.Bazı büyük alış veriş merkezlerinin içindede tax free ofisleri mevcut.

Google'a Global blue ve tax free yazarak gittiğiniz ülkenin kurallarını ve taxfree ofislerinin yerini detaylı olarak öğrenebilirsiniz.Bazı ülkelerde alışveriş yapıldıktan sonra belli bir süre zarfında bu iadenin alınması şartı aranabiliyor.Bu süre 15 gün ile 1 ay arasında olabilir.Bu hususa dikkat edilmesi lazım.Yine dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta hangi ülekeden alış veriş yaptıysanız o ülkenin tax free ofisinden iadenizi almalısınız.Örneğin almanyadan parfümü aldınız belçikadan türkiyeye döneceksiniz belçikadaki tax free ofisinden iade alamazsınız.Elin yabancısına yeteri kadar para veriyoruz zaten bu nedenle 1 euro bile olsa vergi iadenizi alın

Zamanı olanlar için mantıklı, zaten 3-4 günlüğüne geziye gidiyorsanız yurtdışında kaldığınız 1-2 saat bile çok kıymetli oluyor.. Çok farklı meslek ve işlerden çalışan arkadaşlar mevcut, ama standart bir çalışansanız, yılda ortalama 14-20 gün izniniz var.. ben 3-4 kere bunu bölerek kullanıyorum, yurtdışı için 7-8 gün kalıyor, 2 kere gitsem mesela 5 günlük hafta sonunu birleştirip.. 2 saat erken gideyim, mağazada falan tax free doldurayım yerine insanın yaşayası geliyor.. Gece boyu partileyince uçaklara 1-2dk kala yetiştiğim çok oldu. Ben henüz yapamadım vergi iadesi olayını, gerçi max 1-2 parfüm almışımdır, genelde yeme içmeye gidiyor

Ama güzel uygulama yani, telefon vs. elektronik alınca da oluyor sanırım.. Yapanlar daha detaylı anlatsa ne güzel olur.. mesela ne kadar havalimanına erken gitmeli, barcelona'dan dönerken işlemleriniz ne kadar sürdü, ofisi bulmanız ve uçağın mesafesi yakın mıydı, ne kadar erken gittiniz uçuşunuzdan, bu büyük avmlerdeki kiosklar duty free yazanlar ile gümrüktekilerin farkı nedir? iade olarak nakit mi aldınız? falan gibi sorular.. insanın gözünde korkutucu olabiliyor..

Kısa süren bir şeyse mantıklı ama 3-4 günlük gezimde 2-3 saatimi etkileyecek bir şeyse oradan kurtaracağım 30euro benim için kayıp bile olur .. Farklı bir insan ve bakış açışı olarak yazmak istedim.

Yorum

2-3 saatini alıcak bişey değil.mağzada formu 2-3 dakikada doldurdum.havalimanında taxfree ofisinde 2-3 dakika sıra beklemişimdir. 2-3 dakikada benim işlemlerim sürmüştür. toplam bana mal olduğu süre 10 dakika

Yorum

• denondj
        denondj Yorumladı
        Yorumu düzenleme
        çok iyiymiş o halde, bilgiler için teşekkürler

"Yolcu beraberi eşya" uygulaması. Türkiye'de de bulunmakta. Belli miktarın üzeri alışverişlerde size bir çek veya form verilir faturayı ibraz ettiğiniz takdirde bu bürolar size ödeme yapar. Katma değer vergisini iade alabilirsiniz. Ancak bunun için yolcu beraberi eşya için satış yetkisi almış firmalardan alışveriş yapmanız ve ülkeyi 3 ay içinde terk etmeniz gerekir.

Uygulamada akaryakıt hariç her ürüne uygulanabilir. Ancak ülkeler teknoloji ürünlerine genellikle bu belgeyi vermiyor ancak tekstil ürünlerinde çok sık rastlanan bir durumdur. Bunun bir de bavul ticareti olayı vardır ama orası ayrı

Bu durum her ülkede olmamakla birlikte çifte vergiyi önleme anlaşması yapmış ülkelerin her birinde farklılık gösterebilir. Bu açıdan yurt dışı alışverişlerinizde gümrükte iade alıp alamayacağınızı sorup ona göre alışveriş de yapabilirsiniz. Uygulamada görülen en sık durum firmanın sadece gümrükteki ofisten (banka oluyor genelde) çek vermesi ve sizin bunu o ofisten tahsil etmeniz şeklinde. Havalimanlarında da bulunuyor mu bilmiyorum genelde büyük ihracat işlemleri ile ilgilenmişliğim olduğu için gümrükte olduğunu biliyorum ama havalimanında da vardır sanırım.
      Son Düzenleme Azzura; 03-11-17, 15:20. Tarafından yapıldı.

Yorum

İlk mesajda şöyle bir düzeltme yapılması yerinde olur. Hangi ülkeden aldıysanız tax free'yi o ülkeden almalısınız kuralı kaldırıldı. Çıkış yaptığınız ülkenin havalimanından alabilirsiniz iadenizi. Ancak ofis sizden ürünü görmeyi talep edebilir ve ürün tekstil vs ise kullanılmamış olması gerekiyor. Ayrıca yine sizden dönüş biletinizi veya rezervasyonunuzu görmeyi de talep edebilir. Ürünlerin uygunluğunu kontrol edip damgayı basan farklı bir banko iadeyi veren farklı bir banko oluyor. İlk bankoyu hava limanına girer girmez arayın. Parayı alacağınız ise genelde güvenlik kontrolünü geçtikten sonra oluyor. İkisi yanyana da olabiliyor, değişiyor. Ancak ilk damgayı almadan iade alamazsınız. Zaten formun dış zarfında da yazar damgalanmamış formlar geçersizdir diye. İadenizi kredi kartına yaptırabilirsiniz ya da nakit olarak alabilirsiniz. Nakit olarak aldığınız zaman acente alacağınız üzerinden yüzde 1-5 komisyon alabiliyor. Yaptığınız harcama ile çıkış yaptığınız ülkenin para birimi farklı ise kur farkından da zararınız olur. Ancak kredi kartı iadelerinin bazılarının hiç yapılmadığını söyleyen bir çok insan var nette. Benim de başıma geldi Yunanistan'da iadeyi alıp almadığımdan hiç bir zaman emin olamadım, 2-3 ay içinde iade geçilecek gibi bir ibare vardı ama yüzlerce kalem işlem arasında iadeyi göremedim onun için artık her zaman iadeyi peşin almayı tercih ediyorum. Son olarak Global Blue'nun cep telefonu aplikasyonu bulunuyor. Hangi ülkede ne kadar tax free alabileceğiniz ile ilgili hesap makinesi de, taxfree ofislerinin lokasyonları da, mağazalar da içinde mevcut. Herkese bol Euro'lar...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: fsater View Post
          Yurt dışında alış veriş yaptığınız zaman bazı ürünlerde %10-15 arasında vergi iadesi alabilirsiniz bu olaya tax free denir.konaklama,yeme-içme gibi ürünlerde geçerli olmamakla beraber bizi ilgilendiren kozmetik reyonlarından yapacağınız alışverişlerde genellikle bu vergi iadesini alabilirsiniz.

Bazı mağzalar minumum 50 euro-100 euro gibi harcama kotası koyarken bazı mağzalarda bu kota aranmaz.Bir çok insan aman ne uğraşıcam demesine rağmen esasen çok kolay bir uygulamadır.Alış veriş yaptığınız mağzada bir form doldurursunuz muhtemelen çalışanlar size yardımcı olacaktır bu forumu doldururken.

Bu forumla beraber tax free ofislerine giderek vergi iadenizi alırsınız.Fiş ve faturalarınızda istenebilir bu nedenle ülkeyi terk edene kadar faturalarınızı atmayın ve tax free formuyla beraber görevliye verin anında paranızı nakit olarak alırsınız.Yanlış hatırlamıyorsam nakit olarak almak istemezseniz kredi kartınıza veya hesabınıza iadede olabiliyor.Hatta çek bile veriyorlar.Bunun için tax free formunu dikkati doldurmanız gerekiyor.

Söylenenlere göre tax free ofisinde çalışan bazı görevliler vergi ödemesi esnasında ürünüde görmek istiyorlarmış ancak benim barcelonada yaptığım alışverişte görevli böyle birşey istememişti.Bu nedenle bavulunuzu havayolu şirketine vermeden önce tax free ofisine gitmenizde fayda var.Her hava alanında tax free ofisi bulunuyor ancak şehrin bazı yerlerinde de bu ofislere rastlamak mümkün.Bazı büyük alış veriş merkezlerinin içindede tax free ofisleri mevcut.

Google'a Global blue ve tax free yazarak gittiğiniz ülkenin kurallarını ve taxfree ofislerinin yerini detaylı olarak öğrenebilirsiniz.Bazı ülkelerde alışveriş yapıldıktan sonra belli bir süre zarfında bu iadenin alınması şartı aranabiliyor.Bu süre 15 gün ile 1 ay arasında olabilir.Bu hususa dikkat edilmesi lazım.Yine dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta hangi ülekeden alış veriş yaptıysanız o ülkenin tax free ofisinden iadenizi almalısınız.Örneğin almanyadan parfümü aldınız belçikadan türkiyeye döneceksiniz belçikadaki tax free ofisinden iade alamazsınız.Elin yabancısına yeteri kadar para veriyoruz zaten bu nedenle 1 euro bile olsa vergi iadenizi alın
          Teşekkürler hocam güzel bir bilgi. Hele dövizin tavan yaptığı şu zamanda

Yorum

İşleniyor...
          X