Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Havayollarını Kokusundan Tanıyacağız

Çökme
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

  • Havayollarını Kokusundan Tanıyacağız

    Havayollarının kokuyla oluşturmaya çalıştıkları algı çalışması, uçak tuvaletleri veya özel yolcu salonlarında kullanılan kokularla sınırlı değil. Zodiac Aerospace şirketi, uçuş süresince kokuları kabin içine pompalayabilen ve ABD ile Avrupa sivil havacılık otoriteleri FAA/ EASA sertifikalı ‘FIVE’ ismini verdiği parfüm yayıcı sistemi geliştirdiğini açıkladı. Bu sistemle yolcular için kapıdan kapıya “koku imzası” deneyimi sunulabilecek. Diğer bir ifadeyle havayolunu kokusundan da tanıyabileceğiz... Zodiac sözcüsü sistemi tanıtırken, “Uçuş operatörleri nihayet müşterilerin 5 duyusuna da hitap edebilecek” diyor ve şöyle devam ediyor: “Hoş kokular ruh halini olumlu etkiliyor, algı zamanınızı kısaltıyor, satışları artırıyor ve güçlü hatıralar oluşturuyor.”

    Uçağın difüzör sistemine yerleştirilebilecek olan ‘FIVE’ın kullanılabileceği başlıca alanlar; boarding’in başladığı yolcu bekleme salonları, uçağın içinde yer alan kabin havalandırma kanalları, servis yapılan trolley’lerin iç kısımları, premium koltuklar, uçak mutfağı (galley) ve tuvaletler olarak sıralanıyor.

    Parfümün uçuş deneyimine entegre edilmesiyle, yolcular için öncelikle olumlu bir ilk izlenim oluşturulması yanı sıra havayolunun farklılığını yolcunun zihnine yerleştirmesi de amaçlanıyor. Bir de özellikle uzun uçuşlarda uçak içinde belirli bir süreden sonra meydana gelen kötü kokuların belli oranda da olsa ortadan kaldırılmasına katkı sunması bekleniyor.

    Koku seçimi ve kabine yayılması istenen aromatik mesajlar, sistem uygulamaya geçtikten sonra havayolları arasında farklı bir rekabetin de kapısını açacaktır. Halihazırda seçenekler arasında maun gibi “sıcak ve çekici” özellikte kokular da var; beyaz çay ve kekik gibi “taze ve canlandırıcı” özellikte kokular da.



    SİNGAPUR'UN KONUSU: FLORİDİAN WATERS

    İçeriğinde gül, lavanta ve turunçgiller barındıran ve Singapur Havayolları ile birlikte anılır hale gelen “Floridian Waters”ın, havayolunun koku imzası olduğunu bilmeyen yoktur. Varsa da öğrenmiş oldu. Üstelik bu kokunun kabinde ya da kabin personelinin kullandığı parfümlerde değil, sadece uçaktaki ıslak mendillerde kullanılması bile, kokuyu kamuoyu tarafından şirketin resmi kokusu durumuna getirdi. Oysaki “Floridian Waters” ne havayoluna özel bir koku olarak geliştirilmişti, ne de patenti alınmıştı. Ama bilinen tek şey çok güçlü bir algı yaratma gücü olduğuydu.

    THY’NİN KOKUSU: TK 1993

    Türk Hava Yolları (THY) 2013’te uluslararası esans şirketi MG Gülçiçek’in özel olarak tasarladığı “TK 1933” kokularını tanıttı. Adını THY’nin kuruluş yılından alan “TK 1933”, VIP, CIP salonları, bilet satış ofisleri, uçak içi ve diğer kurumsal ürünlerinde kullanılacak marka kokusu olarak belirlendi. Yapılan bir araştırmayla kokunun yolcular üzerinde “güven, barış, mutluluk, huzur ve zevk” duygularını harekete geçirdiği sonucuna ulaşıldı.



    CATHAY PASİFİC'İN KOKUSU: AİR AROMA

    Hong Kong merkezli Cathay Pacific Havayolları, Air Aroma isimli kokusunu Hong Kong’daki The Pier isimli lounge’ta kullanıma sundu. Koku taze yeşil çay, hoş ağaç, beyaz çiçek aromalarının karışımı ile oluşturuldu.

    DELTA'NIN KOKUSU: CALM

    Amerikalı Delta Havayolları, “Calm” adını verdiği, sakinlik anlamına gelen, lavanta ve papatya karışımı kokusunu uçak içindeki sabunlarda ve sıcak havlularında kullanıyor.

    IBERİA'NIN KOKUSU: MEDİTERRANEO DE IBERİA

    İspanyol Iberia ise meyve, çeşitli çiçekler, limon, portakal, bergamot ve mandalina ile narenciye karışımı komplike bir bileşime sahip olan “Mediterráneo de Iberia” isimli kokusunu uçaklarında kullanıyor.

  • #2
    Uçuşlarında Holyshit kullanacak delikanlı bir uçak şirketi aranıyor

    Yorum


    • #3
      THY'nin kokularını tasarlayan Michel Gülçiçek'in kurduğu firmanın parfümörleri Jorge Lee, Sylvain Cara gibi isimler, aynı zamanda firmanın müşterisi Nishane'nin parfümlerini de tasarlayan isimler. Türkiye gibi bir ülke için oldukça büyük ve alışılmadık bir firma. Ayrı bir başlıkta incelemek iyi olabilir.

      Yorum


      • matrai
        matrai Yorumladı
        Yorumu düzenleme
        Mete hocam bilgin varsa konuyla ilgili ayrı bir başlıkta incelersen çok seviniriz. Benim hiç bir bilgim yok ne yazıkki. Hatta şimdi senden duyunca şok oldum böyle bir firmayı bu zamana kadar nasıl duymadım diye

      • Medea
        Medea Yorumladı
        Yorumu düzenleme
        Valla ben de Gülçiçek ismini ilk olarak Luca Turin'in Nishane incelemesinde okumuştum, o zaman biraz araştırmıştım. Ben biraz tembelim biliyorsun Hazret-i Google yardımıyla sen de açabilirsin başlığı.

    • #4
      MG gülçiçek sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı esans firmalarından birisidir. Yaklaşık 100 ülkeye ham madde ihraç etmektedir. Gebze'deki devasa fabrikası dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip esans fabrikasıymış. Gerçekten gurur verici.

      Yorum

      İşleniyor...
      X