Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Kuru Temizleme İşlemi Nasıl Olur

Çökme
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

  • Kuru Temizleme İşlemi Nasıl Olur

    Kuru temizleme yaptırmak için giysilerinizi bir kuru temizlemeciye gönderdiyseniz, sürecin neyle ilgili olduğunu anlamak için birkaç saniye harcamış olmalısınız. Kıyafetlerim gerçekten kuru mu? Su olmadan nasıl temizlenirler? Sorular bu şekilde uzar gider.

    Belki de internete girdiniz, birkaç web sitesinde birkaç yazı okudunuz ve düşündünüz: ‘’Hayır, bu çok fazla bilgi.” Peki, kuru temizleme nedir? Kuru temizlemenin ne olduğuna dair kısa ve yararlı bir genel bakış sunmak için okumaya devam edin.

    İlk önce ilk şeyler - isim kesinlikle aldatıcı değil.
    İşlem, giysilerinizi temizlemek için “kuru” bir süreci tercih eder. Bu sürece su dahil değildir. Bunun yerine, kısa bir süre için tetrakloroetilen veya perkloroetilen - ‘perc’ denilen bir kimyasal kullanılır.

    Bir kuru temizleme makinesi, çamaşır makineniz ile çamaşır kurutma makineniz arasında bir geçiş noktasıdır. Sistem oldukça benzerdir - kirli kıyafetler makinenin "tamburuna" yerleştirilir, burada solvent devreye girer ve farklı zamanlarda makineden çıkış yapar. İşlem sırasında çözücünün tutulduğu tamburun etrafını saran bir dış kabuk vardır.

    Kuru temizleme işlemi beş ana aşamadan oluşur:

    Çamaşır Yıkama Döngüsü

    Kuru temizlemenin ilk adımı yıkama aşamasıdır. İlk aşamada solvent veya "perc", tamburun içine girer ve kıyafetinizle karışır, kumaşınızdaki kir, leke ve kokuları hedefler ve bunları giderir.

    "Durulama" Döngüsü
    Artık lekelerden kurtulan giysileriniz, tamburda kalan kir parçacıklarının neden olduğu renk bozulmalarını önlemek için aynı çözücünün yakın zamanda damıtılmış bir versiyonu ile durulanır.

    ‘’Ekstraksiyon’’ Döngüsü
    Çözücü, tamburun dönüşünü hızlandıran bir işlemle süzülür, daha sonra filtre edilir ve daha sonra kullanılmak üzere tamburun altındaki tanklarda geri dönüştürülür.

    ‘’Dry’’ Döngüsü
    Giysilerinizde kalan tüm solventleri buharlaştırmak için hafif bir ılık hava akımı uygulanır.

    “Soğutma” Döngüsü
    Kuru temizlemenin son aşamasında giysileriniz soğutularak çözücünün kalan izleri ortadan kaldırılır. Bu, tamamen temiz ve tekrar giyilmeye hazır olmasını sağlar.

    Gördüğünüz gibi, kuru temizleme işleminde kullanılan tek bir su izi dahi yoktur. Bunun yerine, çözücü ‘perc’, giyeceklerinize nüfuz etmek ve daha narin giysilerinizdeki kir, leke ve kokuları güvenli ve nazik bir şekilde çıkarmak için kullanılır.

    Ayrıca, işlem bittiğinde çözücüler tamamen temizlendiğinden, cildiniz için de güvenlidir.

    Peki bu süreç bazı kumaşlar için neden daha iyidir?

    Bu sorunun cevabı oldukça basittir: Bazı malzemeler diğerlerinden daha hassastır ve daha yumuşak bir temizleme işlemine ihtiyaç duyarlar. Mesela: ipek gömlek.

    Örneğin, çamaşır makinesine veya kurutucusuna boncuklu bir kazak veya dantel gömlek koymak, maddenin fiziksel bütünlüğü için çok tehlikeli olabilir. Ancak kuru temizleme, bu giysilerin tertemiz olması ve güvenli bir şekilde temizlenmesini sağlamak için emin bir yoldur.

    Kuru temizlemenin gerekli olup olmadığına karar vermek için daima elbisenizdeki yıkama talimatlarına başvurmalısınız.


    Sadece kuru temizleme yapabilirsiniz.

    Kuru temizleme yapamazsınız.

    Çamaşırın kuru temizleme işleminde Trikloretilen hariç herhangi bir çözelti kullanılabilir.

    Ne anlama geldiğinden emin değil misiniz? Tüm yıkama ve kuru temizleme sembollerinin ardındaki anlamı açıkladığımız önceki yazımızı gözden geçirmekten çekinmeyin. (burada diğer yazıya link verilecek)

    ‘Yalnızca kuru temizleme’ öğeleri şunları içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir:

    kadife, ipek, keten, süet, yün, deri, tüylü eşyalar,boncuk veya payetler içeren öğeler

    Bir ürünü en iyi nasıl yıkacağınızdan emin değilseniz veya evdeki çamaşır makinesinin veya kurutucunuzun zarar görebileceği konusunda endişeleriniz varsa giysilerinizi kuru temizlemeye göndermek her zaman daha güvenlidir.

  • #2
    İsmini hak eden bir temizleme yöntemiymiş gerçekten, emeğinize sağlık

    Yorum

    İşleniyor...
    X