Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Robert Piguet Fracas

Çökme
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

  • Robert Piguet Fracas

    Click image for larger version  Name:	robert-piguet-fracas-yorum.jpg Views:	0 Size:	282.3 KB ID:	213706

    Yıl 1950 yer Paris sokakları. Hafif esintili bir bahar akşamı. Bütün sosyete cemiyetinin toplandığı çok özel bir davet. Abiye kıyafetleri, yüzünü tül ile örten şapkaları ve dirseğe kadar uzanan ipek eldivenleri ile şıklık yarışana giren Fransız kadınlar.

    Fracas tam olarak böyle bir ortamın parfümü. Buram buram Paris sokakları, Paris’in kadınları ve asalet kokan bir Fransız parfümü. Hani parfüm gibi parfüm dediğimiz parfümlerden. Dişilik ve zarifliğin bir sembolü.

    Peki Fracas'ı bu kadar özel kılan nedir?

    Öncelikle Fracas'ın günümüz parfümleri ile hiçbir ilgisi yok. O da bir dönem parfümü ama parfümlerin altın çağı diye nitelendirdiğimiz bir dönemden gelmesi onu çok özel kılıyor. Bir parfüm tasarlamanın seneler aldığı, en doğru hammaddenin peşinde koşarak en özel parfümleri tasarlamak için birbiri ile yarışa giren üreticilerin olduğu bir dönem bu. Sentetik materyallerin olmadığı, erkeğin erkek, kadının ise kadın gibi koktuğu bir dönem.

    Parfümün başından sonuna hakim olan ve parfümün temelini oluşturan nefis bir sümbülteber var. Diğer çiçek notaları ise gardenia, yasemin, osmantus, nergiz, iris, menekşe, müge, sümbül, portakal çiçeği, gül, sardunya. Yardımcı notalara baktığınız zaman hepsi ayrı ayrı bir parfümün temel taşını oluşturacak notalar ama burada kullanımı sadece sümbülteberi destekleyip parfüme derinlik katmak. Bu ayrıntı bile parfümün ne kadar zengin ve derin bir yapıda olduğunu gözler önüne seriyor. Taze yeşil notalar parfümü boğucu bir parfüm olmaktan uzaklaştırıp ferah bir hava verirken nefis olgun bir şeftali parfümün üstüne lezzet tohumları ekmiş. Miskin varlığı ve notaları dengelemesi ise temiz hatta yer yer sabunsu bir izlenim kazandırmış parfüme. Katman katman, ilmik ilmik işlenen bir başyapıt. Kült parfümler kategorisinin daimi üyelerinden biri olması ve eleştirmenlerden her daim tam not alması bir tesadüf değil. Luca Turin gibi puanlamada cimri bir parfüm eleştirmeni bile 5 tam yıldız vererek butter tuberose olarak sınıflandırmış.

    Amacınız parfüm kullanmaksa Fracas kesinlikle tavsiye edeceğim bir parfüm. Amacınız sadece güzel kokmaksa o zaman günümüz modern parfümleri sizi daha memnun edecektir. Çünkü Fracas kullanılırken bile saygı duyulması gereken bir sanat.
    Son Düzenleme matrai; 20-02-23, 09:34. Tarafından yapıldı.
İşleniyor...
X