Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Pekji Zeybek

Çökme
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

  • Pekji Zeybek

    Click image for larger version  Name:	zeybek.jpg Views:	1 Size:	49.9 KB ID:	81291

    Bazı parfümlerin anlatması güçtür. Size çok şey ifade eder ama onu kelimelere dökmekte aciz kalırsınız. İşte bunlardan bir tanesi Pekji Zeybek...

    Parfümörü Ömer İpekçi'nin kendi anlatamıyla:

    ''Zeybek kendiyle barışıklık ve kibirsiz bir gurur ile alakalı, halden hale giren bir parfüm.
    Kompleks bir yapısı var ve şişeyi bitirene kadar en az iki farklı karakterini sergileyecek.''

    Ben bu iki karakterini size yorumlamaya çalışayım.

    Salaş, basık, ahşap bir meyhanede, içeriye sinmiş içki kokusunun içinde, yüksek sesli ama aynı zamanda içten muhabbetin döndüğü bir ortamda, tahta sandalye ve masasında tek başına oturmuş, yılların vermiş olduğu yorgunlukla, ellerinde ve yüzünde buruşukluklar olan, mizacından gelen çatık ve uzun kaşları ve pos bıyığı, üstünde yıllar önce terziye diktirdiği kumaş pantolonu, ceketi boynunda kravatı ile yetmişli yaşlarda olan eski zamanların İstanbul beyefendisi...Elinde yarılanmış rakı kadehi, önünde beyaz peyniri,kavunu ile taş plaktan çalan bir Müzeyyan Senar bestesi olan Benzemez Kimse Sana’yı mırıldanıyor. Yıllar önce kaybettiği o gençlik aşkı ve tek sevdiği eşine kadeh kaldırıp, onu yad ederken gözünden bir kaç damla yaş akıyor. Ömrünün sonbaharında sevdiğine kavuşacağı günü bekliyor.

    İşte bir tarafında böyle bir hikayeyi anımsatan bir beyefendi kokusu zeybek. Hem eskiyi hemde yeniyi içinde harmanlayan çok farklı ve özgün bir aurası olan bir parfüm.

    İkinci karakter ise;

    Ege denizinin kenarında, lavanta tarlası ve narenciye bahçelerinin arasında, yeşillikler içinde olan bir at çiftliği... Gün içerisinde kenter koşuları yapılmış, bir hayli terlemiş olan atlardan geriye kalan gübreleri temizleyen oldukça yorulmuş bir seyis;oturup yorgunluğunu atmak için bir kadeh sek rakısını koyuyor. Tabakasından tütününü çıkartıp sigarasını sarıyor. Masasına oturup, mehtaba bakarak bir yaz gecesini bitiriyor. Sabah kalktığında ise üstüne sinmiş bu akşamdan kalma kokuyla işine devam ediyor.

    Bir tarafında bu şekilde hafif ama tatlı bir kirlilik bırakan bir koku zeybek. Ege’den esen tatlı bir rüzgar adeta...


    Kompozisyon anlamında süper bir çalışma ve kompleks yapısıyla sizi hiç yormuyor. Tabiri caizse yağ gibi akıyor. Benzerine bu zamana kadar hiç rastlamadım ve rastlayabileceğimi de düşünmüyorum. Onun yaşadığımız kültürden gelen kendine has bir yorumu var. Bunu yaşamayan yapamaz...

    Notaları açıklamaya çalışmayacağım çünkü bu parfüm notalarla oluşturulmuş bir sanat adeta. Bazen bir roman bazen de bir tablo...
    Son Düzenleme matrai; 20-07-18, 18:58. Tarafından yapıldı.

  • #2
    Ne cevherler varmış eline diline sağlık
    İnsanın ruhu kokularıdır...

    Yorum


    • #3
      Hemşerim parfümü adına (zeybek) benzetmiş. Net!

      Yorum


      • #4
        Battaniye'den korkmuştum :-) ama bunu sevebilirim herhalde :-)

        Yorum


        • #5
          Çok güzel betimlemelerle muhteşem bir anlatım olmuş. Kullandığımda benzer şeyler hissediyorum bu parfümü. Markanın en iyilerinden. Kalemine sağlık üstad.
          estefanyen

          Yorum


          • #6
            Yeri gelir tarlamızı gübreler, hayvanlarımızla yürür ve bekleriz Doğadan; yeri gelir Zeybekten sonra demleriz rakıyı ve dost meclisinde dinleriz Yâr'dan.

            Yorum


            • #7
              Yorumu okuyunca kullandım bugün. Eşim ve kuzenim çok beğendiler. Bahsedilen ikili karakter ve değişim çok net. Extrait konsantrasyonu için biraz sönük gibi geldi. Ben şimdilik fena bulmadım ama çok da etkilenmedim. Bir süre sonra tekrar kullanmam lazım.

              Yorum


              • #8
                Vauv !! Nefis inceleme Altuğ hocam.
                Meyhaneye girişteki o kokuya bayılırım zaten.
                Rakılara eşlilk eden mezelerin altındaki kederlerin kokuları onlar...Hayalimde canlanan bi' profile sahipse kısa bi' süre sonra tadımlık için ulaşacağım size matrai
                - Stop the car...
                - What ?!
                - Stop the fuckin' car!

                Yorum


                • #9
                  Hiç bana göre bir koku değil. Altuğ hocamın ikinci oluşturduğu karakterdeki ertesi gün kokusu tam olarak. Böyle bir idrar ahır tezek kokusu geliyor. En başta acaba parfümde mi sıkıntı var diye düşündüm. Sonra fragrantica daki yorumlara baktım hepsinde bundan bahsedilmiş. Ve sanırım bunun nedeni de geyik miskiymiş. Hayvansal notalarla arası iyi olmayanların kesinlikle uzak durması gereken bir koku.

                  Yorum


                  • cctaymaz
                    cctaymaz Yorumladı
                    Yorumu düzenleme
                    Sağolun hocam yorumladığınız için. Bu kirlilik bana çok fazla geldi. Hayatımın hiçbir evresinde kullanabileceğimi sanmıyorum ama belli olmuyor bu işler. Yıllardır bu hobiyle uğraşan arkadaşların 2 yıl sonra çok zıt fikirlerde olduğunu da gördüm Şimdilik benden uzak olsun ama ilerde tekrar değerlendireceğim bu durumu.

                  • cantona8
                    cantona8 Yorumladı
                    Yorumu düzenleme
                    Bence de hemen karar vermeyin

                  • cctaymaz
                    cctaymaz Yorumladı
                    Yorumu düzenleme
                    2 yıl sonra değerlendirmek üzere kenara ayırıyorum hocam
                İşleniyor...
                X