Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Sevemediğiniz nota veya notalar ve nedenleri

Çökme
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

  • Sevemediğiniz nota veya notalar ve nedenleri

    Herkesin mutlaka ısınamadığı sevmeye çalışıpta bir türlü sevemediği, anlaşamadığı notalar vardır. Bunun bilinç altında bir şeyleri tetiklemesi veya yaşanmışlıklarla ilgili nedenleri olabilir.

    Mesela ben ilginçtir menekşe notasına bir türlü alışamıyorum. İçinde menekşe notasının baskın olduğu parfümler bana çok kötü geliyor. Bunun nedeni ise daha ilginç. Bundan bir kaç sene önce indirimde bulduğum için bolca Airwick menekşe kokulu oda parfümü aldım. Fazla olduğundan dolayı hemen bitirmek için püskürtme makinasının zamanlayıcısını çok kısa aralığa düşürdüm. Bundan kaynaklı olarak 6 aydan fazla bir süre Menekşe kokusuna maruz kaldım. Benim için menekşe kokusu=oda parfümü kokusu. Bu algıyı bir türlü atamıyorum ve her menekşe kokusunu duyduğumda parfüm bana basit oda parfümleri gibi geliyor.

    Sizin bu şekilde kötü bir şekilde bağdaştırdığınız notalar varmı.

  • #2
    Calone (metilbenzodioksepinon), akuatik kokularda bolca karşımıza çıkan bu aroma-kimyasal maddeye karşı aşırı hassasiyetim var. Minimal düzeyde kullanılsa bile mide bulandırıcı geliyor bana. Teşbih yapmıyorum gerçekten midemi bulandırıyor. Hele ki ucuz parfümlerdeki kullanımı felaket benim için.

    Neymiş bu Calone?

    "1966'da Pfizer tarafından keşfedilen Calone, feromonlar olarak bazı kahverengi alg türleri tarafından salgılanan ektokarpen gibi bazı alisiklik C11-hidrokarbonların yapısında benzerdir."(kaynak wikipedia)

    Evet deniz kenarındaki ölü yosunlar da midemi bulandırıyor.. İğrenç buluyorum bu sebeple parfümdeki sentetik kullanımını..

    Yine de kimyasal formülünü bırakayım yapmak isteyen olursa diye C10H10O3
    estefanyen

    Yorum


    • Minty
      Minty Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      ali En itici gelen notaların başında, kesinlikle benim de midemi bulandırıyor. İçindeki yosunun kokusu midemi bulandırdığı için sushi yiyemeyen bir insanım, Calone'a nasıl tahammül edebilirim :-)

    • ali
      ali Yorumladı
      Yorumu düzenleme
      Minty seni çok iyi anlıyorum

  • #3
    Bir kaç örnek verebilirim beni rahatsız eden çok nota var aslında,
    Lavanta; eger dolap içine atılan bir kese lavanta gibi kokuyorsa prfümümüz işte o beni çok rahatsız ediyor. O kese de burnumu kaşındırıyor zaten, lavantalı parfüm kullanırım severimde ama saf lavanta kokusuna tahammülüm yok maalesef.

    Deri, parfüm basamaklarını çıkarken ikişer ikişer çıkmamak lazım, bana bu deneyimi yaşatan notadır deri. Mesela şuan tecrübeli burunların denediği begendiği yada ml si 50 tllik kokuları dışardan birine koklatsak ben pislik kokmak istemem diyip hiç begenmeyecektir bir çogunu hal böyle oluncada kaliteli işlerdeki kaliteyi anlayabilmek için yavas yavas pişmek gerekiyor. Hobinin çok başlarında tuscan leather deneyerek tiksindim deri notasından ve sonra gucci g. Absolute gibi designerlarda dahi tahammül edemedim nişteki deri kullanımı ise zaten denemek bile zor nerdeyse.

    Vetiver, karanlık vetiveri zaten sevmiyorum encre noire tarzı vetiver kullanımı hoşuma gitmiyordu. Ama encre noire sport sipariş ettiğim hafta migren krizleri tutunca ki o dönemde prfüm falan koklamam hiç, yeni gelen siparişi denemek istedim. Belki sonra denesem severdim ama vetiver notası bana şiddetli baş agrısı çağrışımı yapıyor maalesef ne zaman alsam huzursuz hissediyorum. Terre dhermes de benden uzak dursun.

    Tütsü, çocukken bir tütsü alıp bir hevesle odada dolandırmıştım. Yeterli, iğrenç geliyor. Kilise tütsüsü demek istemiyorum çünkü bazı kilise ziyaretlerimde kokladıgım tütsü rahatsız etmemişti ama o tarif edemediğim tütsü kokusu çok rahatsız ediyor. Buna en yakın jovoyun tütsülü bir prfümü vardı onu sayabilirim.

    Yorum


    • #4
      Nota olarak belirtemesem de kalıp sabunsu hava yaratan notalara dayanamıyorum. Sebebini düşününce ise belki çocukken ellerimi yıkadıktan sonra can sıkıcı bir şekilde ellerimin sertleşip kupkuru bir hal alması ve bu duruma her seferinde çok içerleyip yaklaşık 20 yılı aşkın süredir kalıp sabun kullanmamam olabilir ya da bambaşka bir şey. Bir de kokusu, temizlik hissiyatından ziyade hiç de modern olmayan bir hava yaratıyor benim için.

      Yorum


      • #5
        Deri başta olmak üzere genel anlamda hayvansal notalara civet castoreum vs. nedeni ise midemi gerçekten bulandırıyorlar.
        Bir diğer nota da son zamanların vazgeçilmez notası oud yukarıdaki aynı neden bu nota için de geçerli. Ayrıca paçulinin ana nota olduğu parfümleri de sevmiyorum ve kullanamıyorum. bende küf nem gibi çağırışımlar yaratıyor.
        Sevmekle sevmemek arasında kaldığım notalar ise Amber,Vetiver,Lavanta,Gül,Vanilya,Menekşe,İris.

        Yorum


        • #6
          Beğenmediğim o kadar çok nota var ki.

          -Lavanta - Bana hiç sevmediğim ortaokul yıllarımı ve yıllarda derslere giren erkek öğretmenlerin üstlerine boca ettiği lavanta kolonyalarının kokusu yüzünden sanırım. . Psikolojik bir durum.
          -Calone - Ali'nin mesajına yaptığım yorumda bahsettiğim gibi aquatic hava veren tüm sentetik notalar mide bulantısına sebep oluyor. Yosun kokusu yüzünden sushi yiyemeyen bir insanım. sanırım fizyolojik bir durum.
          -Nane, Okaliptüs, Mentol - Bunların hepsini bir grupta sınıfladım. Açıklayamadığım birşey, sadece "itici" geliyor. Neden Mintysin o zaman derseniz kedimin adı ve uzuuun bir hikayesi var. :-)
          -Kakule/Muskat/Anason/Meyankökü: Baskın kullanıldığında parfümleri benim için çok itici yapan sevemediğim aromalar..

          Yorum


          • ali
            ali Yorumladı
            Yorumu düzenleme
            Minty nicki ironik olmuş cidden

        • #7
          Sevmediğim notaları biraz düşündüm ama altında yatan nedenleri hakkında şu an somut bir sebep bulamadım.
          Sadece bu notaları kokladığım parfümlerden hoşlanmadım diyerek açıklayayım.
          Safran çok keskin geliyor burnuma.parfümlerde genellikle farkediyorum.
          Bal eğer baskın bir şekilde kullanılmışsa yine bana ağır geliyor baş ağrımı tetikliyor ve uzun süre kullanmam çok zor.
          Kırmızı meyveleri çok sevsem de parfümde burnumu tırmalayan notalar genelde


          Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

          Yorum


          • #8
            Özellikle lavanta ve süt notalarına katlanamıyorum.

            Lavanta: İlkokul dönemlerinde ara ara bit salgınları olurdu. Annem de bitlenmeyeyim diye sürekli lavanta yağı sürerdi bana. Lavanta yağına bitler gelmiyormuş. O koku aklıma hep bitleri getiriyor O yüzden hep mesafeli kaldım, yeni yeni barışıyoruz.

            Süt: Yine küçüklüğümden beri ne ılık ne soğuk süt asla içemiyorum. Kokusu, görüntüsü midemi bulandırıyor. O yüzden içinde süt olan ve azıcık da olsa hissedilen parfümleri burnum hemen ayırıyor ve suratım bir tuhaf oluyor.

            Sanırım her şeyin arkasında çocukluğumuz var

            Yorum


            • MeaCulpa
              MeaCulpa Yorumladı
              Yorumu düzenleme
              Rafine süt var aslında sandal ağacı ile harmanlanmış biraz nemli ama tabu yıkacak bir hava taşıyor satın alınacak kadar güzel değil ama denemenizi tavsiye ederim Kilian Sacret Wood

            • parfümledans
              parfümledans Yorumladı
              Yorumu düzenleme
              Mutlaka deneyeceğim...

          • #9
            Bu arada benim en sevmediğim nota açık ara gül. Nasıl olduda listeme yazmadım enteresan hiç bir sebebi yok ama gül kokulu parfümleri hiç ama hiç sevmiyorum.

            Birde Derya Hanım yazınca farkettim, maalesef bende 4 5 yaşlarından beri hiç süt tüketmem kokusu mide bulandırıcı geliyor, sütlü parfümler bana da bazen itici gelse de remember me gibi bir istisnam da mevcut.

            Yorum


            • parfümledans
              parfümledans Yorumladı
              Yorumu düzenleme
              "Remember me" parfümünü o kadar sevmek istedim ki çünkü gerçekten kaliteli bir çalışma fakat içinde hissettiğim sütten dolayı olmuyor, asla kullanamıyorum

            • ntmm22
              ntmm22 Yorumladı
              Yorumu düzenleme
              Benimde çok kullandığım söylenemez ama koleksiyonda var olmasını seviyorum

          • #10
            Sanırım en çok kakule beni rahatsız ediyor nedenini ben de bilmiyorum fakat uzun süre o kokuya maruz kalırsam ciddi anlamda moralim bozuluyor :F

            Yorum


            • #11
              Ambroxan: Son yılların favori notası olan bu arkadaşa tahammülüm cidden sıfır. İlk defa kim ya da kimler tarafından hangi amaçla sentezlendi bir fikrim yok fakat özellikle Sauvage sonrası ortaya çıkan furyada bildiğiniz üzere çok kullanılıyor. Soğuk havada sokakta yürürken yanımdan geçen kişinin üzerinden aldığım zaman pek sıkıntı yok ama kendi boynuma sıkarsam kısa süre içerisinde başım çatlayacakmış gibi ağrımaya başlıyor.

              Yorum


              • #12
                Orjinal yazı sahibi: xPixa View Post
                Ambroxan: Son yılların favori notası olan bu arkadaşa tahammülüm cidden sıfır. İlk defa kim ya da kimler tarafından hangi amaçla sentezlendi bir fikrim yok fakat özellikle Sauvage sonrası ortaya çıkan furyada bildiğiniz üzere çok kullanılıyor. Soğuk havada sokakta yürürken yanımdan geçen kişinin üzerinden aldığım zaman pek sıkıntı yok ama kendi boynuma sıkarsam kısa süre içerisinde başım çatlayacakmış gibi ağrımaya başlıyor.
                Hocam aslında sauvagedan çok daha önce erosta kullanılmış ve beni ilk orda rahatsız etmişti. Daha öncede kullanılmıştır muhakkak ama benim tanışmam erosla oldu ve sizle benzer duygular taşıyorum ambroxan için.

                Yorum


                • #13
                  Şekerli notalar...
                  İnsanların her 8 yılda bir kokulara yaklaşımlarının değiştiğine dair bir yazı okumuştum,
                  önceden sevip sonradan rahatsız eden kokuları açıklayan bir durum olabilir bu
                  çünkü son zamanlarda çok tatlı kokulara tahammül edemiyorum... Xerjoff Lira alıp da kullanamadığım tatlılığa sahip olanlardan :-/

                  Yorum


                  • #14
                    Mürekkebin bana çok itici geldiğini lalique encre noire sayesinde anladım.
                    ilkokulda divit hokka çini murekkebiyle çalışmalar yapardık vakti zamanında eline bulaştı mi çıkmaz . Kokusu yoğun. Nefret ederdim bu etkinlikten. Buna bağlıyorum 😊

                    Yorum


                    • #15
                      Bu konuyu izninizle parfümler üzerinden anlatmak istiyorum. Aynı nota, farklı parfümlerde farklı neticeler oluşturuyor.
                      Örneklemek gerekirse; meyve notalarıdan elma diyelim. Aventus' daki doğal elma ile Layton' ın oraletimsi elması arasındaki fark gibi.

                      Karışık meyve: Meyveler ayrı ayrı kullanıldığında çok seviyorum. Ancak karışık kullanımlar inanılmaz yapay kokuyor. Örneğin bazı Mancera' lar (bu marka benim için komple yapay). Hele Kirke' deki meyveler, bence fiyatına nazaran yapaylığın zirvesi.
                      Hayranları kızmasın, denediğim tüm parfümler arasında en doğal ve organik notalara sahip olduğunu düşündüğüm Xerjoff hayranı olarak, more than words deki meyve notalarını da yapay buluyorum ve kullanamıyorum.

                      Gül: Amouage hayranı olarak lyricdeki gül beni rahatsız etmişti. Kuruluğu ve saldırganlığına birkaç saat dayanabilmiştim.

                      İris: Dior' un kullanımlarını beğensem de genel olarak beni rahatsız ediyor. Örneğin valentino uomu intense' i bırakın üzerime sıkmayı, kapağı açıp koklamak dahi başımı ağrıtıyor.

                      Vetiver: Sevdiğim birçok parfümde kullanılmış olsa da baskın olduğunda kirli kokuyor gibi hissediyorum.

                      Genellemem gerekirse, yapay ve ya sentetik notalar beni çok rahatsız ediyor.

                      Yorum

                      İşleniyor...
                      X