Duyuru

Çökme
Henüz duyuru yok.

Aoud Lemon Mint - Mancera

Çökme
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
Yeni Mesajlar

  • Aoud Lemon Mint - Mancera

    Click image for larger version  Name:	aoud-lemon-mint.jpg Views:	0 Size:	620.4 KB ID:	174126

    Aoud Lemon Mint, Mancera’nın 2016 yılında ferah bir ud kokusu olarak çıkararak dikkatleri üzerine çeken parfümlerinden bir tanesi... Odunsu-aromatik koku grubunda yer alan parfümün kokusunun tasarımının arkasındaki isim ise; Pierre Montale.

    Öncelikle parfümün ilk bakışta dikkat çekici özelliği, tanıtım posterinde de görüldüğü gibi yazları güzel giden, ferahlık veren buzlu limonlu kokteyl havasında sunulan imajından dolayı parfümü içme isteği uyandırması.

    Parfümün adında yer alan ferah notalar limon ve nanenin yanında yer alan ud notası parfümü gerçekten son derece ilginç kılıp, merak uyandırıyor. Bence, parfümün en pozitif yönü, ferah bir ud yorumu düşüncesiyle içinde farklı, benzersiz bir yaz klasiği potansiyeli taşıyan bir girişim olması… Ya peki gerçekten nasıl bir koku? Biraz daha parfümün içine girelim:

    Öncelikle umarım aramızda bu parfümü içen yoktur ama içmeyi düşünenler varsa da söyleyeyim gözüktüğü gibi kokmuyor...

    BADEM VE PAÇULİ DİKKAT ÇEKİYOR

    Koku, ağırlıklı olarak limon olmak üzere biraz da mandalinanın renk katmasıyla birlikte sivri (ekşi) bir narenciyeli açılışa sahip. Bunun yanında üst notalarda yer alan badem de açılışta yoğun hissedilebilen bir diğer nota. Özellikle, buradaki limon ve bademin bu çarpıcı yoğunlukları onları sadece açılışı için değil, genel olarak kokunun en fazla hissedilen notaları arasına sokuyor. Yine üst notalarda yer alan biber, kişniş gibi baharat dokunuşları da belli belirsiz görece hissedilebilir...

    Kokunun açılışında da hissedilen ama kalp nota olarak konumlanan iki notadan bahsetmek gerekir: Ud ve paçuli. Bunlar kokunun açılışında da hissedilen ama açılışla birlikte zamanla büyüyen iki nota, özellikle ud! Açılışın ardından ud, kokunun tam da kalbini oturarak ağacımsı bir özellik kazandırırken, paçuli ise kendini göstermekten hiç çekinmiyor. Parfümün farklı bir ud yorumu içerdiğinden bahsedemem; parfümün konseptine uygun olarak daha yuvarlak, ince bir ud yaratılabilirdi… Benim burdaki hissettiğim maalesef yorumsuz, sıkıcı, düz olmasına rağmen güçlü bir ud.

    Buraya kadar kokunun en sevdiğim noktaları; benzersiz yönüne katkı sunabilecek, kremsi ipuçları taşıyan badem ve ferah iddiası taşıyan parfümde böylesine utangaç davranmayan paçuli oldu. Hatta kokunun bu olumlu iki yanı, benim için olumsuz sayılabilecek; kişiselleştirilmemiş ud ve pek sevmediğim sivri narenciye kullanımını tolere etti diyebilirim.

    Ama sonrasında maalesef hoş olmayan bir sürprizle karşılaştım: Vanilya.

    KÖTÜ SÜRPRİZ: VANİLYA

    Vanilya, burada açılıştaki badem ile kremsi havayı güçlendirmek için mütevazi bir oranda birlikte kullanılarak bir akora girmemiş, başlı başına bir nota olarak azımsanmayacak derecede bir oranda baz bölümünde yerini almış. Ben bunun, kokunun izlediği yolu saptıran ve yönünü değiştiren stratejik bir hata olduğunu düşünüyorum. Açılışın ardından bir süre geçtikten sonra koku oturdukça hissedilmeye başlanan tatlılık, vanilyanın bu etkisiyle artarak devam ediyor.

    “NANE BUNUN NERESİNDE!?”

    Sıcak günlerde kullandığımda benim üzerimde koku, zamanla büyüdü, ağırlaştı, bana fazla geldi, koku çıkmaza girdi, ben de bir çıkış aradım ve düşündüm; "Sahi parfümün adında da yer alan, ferah ve yeşil bir hava alabileceğim nane nerede?" Bu soru bizi parfümün başka bir olumsuz yönüne daha taşıyor. Çünkü, kokuda nanenin varlığı çok az; nane kokudaki az hissedilen notalar arasında yer alıyor... Buradaki nane, parfümün adında yer alacak kadar kokuya ağırlığını koymuyor, daha doğrusu ferahlaştırmıyor! Bu parfümün kullanıcı yorumlarına baktığımda da göze çarpan ve sık sık sorulan sorulardan birisi de buydu: “Nane bunun neresinde?” Açıkçası naneyi hiç hissetmiyorum desem yalan olur. Kokuya çok az farklı bir hava katsa da vurgulamak istediğim, burdaki nane parfümün hikayesini, izlediği yolu, rengini değiştirmiyor oluşu... Ama bu parfümün adı Aoud Lemon MİNT?!

    Hal böyle olunca, bahar-yaz parfümlerinde dry-down kısmında kalan hafif, temiz, rahatlatıcı, ferah bir bazdan çok uzak, yorumsuz bir ud ile güçlü bir ağacımsı yönü ve ferah konseptine göre bana fazla gelen tatlılıkla ağırlaşan bir baz-kokuyla karşılaşıyorsunuz. Bu kokuda ters giden bir şeyler var!

    YAZ PARFÜMÜ OLARAK DÜŞÜNENLER, DİKKAT!

    Belki vanilya kullanılmayabilirdi, veya çok çok az kullanılarak badem ile akora girebilirdi hiç olmadı kullanılacaksa yoğunluğu azaltılarak bunun yerine bir diğer baz notalardan olan vetiverin yoğunluğu artırılabilirdi. Ama maalesef burada açılışındaki görece ferah sayılabilecek koku, ileri zamanlarda hiç girmemesi gereken yönlere sapıyor. Kokunun bu yönüne değinmek, aynı zamanda parfümü çok sıcak havalarda kullanmak isteyenler için bir uyarı niteliği taşıyor.

    Parfümün koku profili arasında en fazla hissedilen notalarını tekrar etmek de fayda var: En başta sırasıyla limon ve ud olmak üzere, badem, vanilya ve paçuliyi sayabilirim...

    Bu parfüm gerçekten gözüktüğünden daha güçlü bir parfüm… Mancera parfümlerinin 120 ml. boyutuyla, güçlü yapısı ve diğer niş parfümlere oranla uygun fiyatlı olması öne çıkan özellikleri Aoud Lemon Mint’te de mevcut. Kalıcılığı ve yayılımı tam bir günü çıkaracak, odayı dolduracak cinsten. Benim düşüncem parfümün sıcak yaz günlerine fazla geldiği, rahatsız edici seviye ulaştığı ama bahar aylarına gayet uygun ve bu zamanda gayet sevilebilir olduğu yönünde. Bence, bu parfümün mevsimi ilkbahar ve sonbahar. Bu parfüm, doğru yer ve zamanda iyi sonuçlar verebilecek potansiyeli taşıdığını inkar etmemek gerekir.

    DENEMEYE DEĞER!

    Parfüm hakkında yazım biraz eleştirel yönde olsa da, Aoud Lemon Mint’i satın alıp, sevmeyince satıp ama sonrasında sattığı için pişman olan, tekrar almak isteyen veya başta sevmeyip sonrasında çok seven çok sayıda kişi biliyorum. Olumlu kullanıcı yorumlarının göze çarptığı bu parfümün, yüksek oranda övgü alan, sonradan sevilen parfümler arasında adının geçtiğini de belirtmeliyim. Ben ise tam tersi kokuyu ilk başta biraz ilginç bulup, sever gibi olsam da ardından maalesef sevemedim. O yüzden, son noktada yine en doğrusu olarak tavsiyem bizatihi birinci burundan, kendinizin test etmesidir.

    Ben, Mancera’nın bu parfüm ile parfüm tarihinde iz bırakan eşsiz bir parfüm kazandıracak tarihi bir fırsatı teptiğini düşünsem de, kendisini sevemesem de her şeye rağmen baharlık, güçlü, farklı ferah(görece) parfüm arayanlara tavsiye edilebilecek bir fiyat-performans niş parfümü olarak düşünülebilir…
    Son Düzenleme Aryan; 04-07-20, 18:45. Tarafından yapıldı.

  • #2

    Yorum


    • #3
      Çok iyi bir inceleme olmuş her noktasına tek tek değinmişsin. Kalemine burnuna sağlık...

      Yorum


      • #4
        Şimdiye kadar okuduğum en iyi incelemelerden biri tebrikler


        Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

        Yorum

        İşleniyor...
        X